Годината е 1912, време на бунтове, въстания и жажда за

...
Годината е 1912, време на бунтове, въстания и жажда за
Коментари Харесай

Паисий Хилендарски и видни народни будители „оживяха“ в училището в с.Долно Осеново за 110-та му годишнина

Годината е 1912, време на протести, въстания и жадност за ново, за издигане на обществото на една нога с освободените към този момент територии. Местното население се усеща свободно, желае децата да се развиват, да се учат на просвета, да станат " огромни хора ". Така се взима решение за основаването на учебно заведение в село Долно Осеново, което към този момент 110 години е място за образоване, за просвещение и културно развиване на десетки генерации.

От ревизионната книга на учебното заведение е видно, че при ревизиране на учебното заведение на 15 и 16 април 1927 година е осъществена инспекция на Христо Киров по четене в първо поделение и на Хюсейн Сюлейманов - учител по корана.

Инспектиращият контрольор предлага: „ Да се вземат съществени ограничения за изграждане на ново учебно здание, тъй като в този момент джамията служи за учебно заведение. Ще се създадат действия за закриване на учебното заведение, в случай че до 01. 09. 1927година не се построи ново учебно помещение ”.

С непринуден и обединен труд на популацията на село Осеново новата учебна постройка е издигната и тя отваря порти през образователната 1927/1928 година.

По мотив патронния празник на ОбУ „ Св. Паисий Хилендарски “ през днешния ден в село Долно Осеново се състоя огромно честване. Родители, учители, възпитаници и посетители имаха опцията да станат част от едно незабравимо събитие, събитие, в границите на което на една сцена „ оживяха “ освен патрона на учебното заведение, само че и едни от най – великите ни национални будители.

Празничните ден в село Долно Осеново стартира с шествие от началото на двора до постройката на учебното заведение. В него се включиха възпитаници, облечени като възрожденци, носещи факли и представители на Национално хайдушко съдружие.

На специфична сцена стоеше възпитаник, видоизменен като Паисий Хилендарски, който посрещна гостите с едни от най – емблематичните думи на индивида, чийто облик пресъздаде:

„ О, неразумни и юроде, заради что се срамиш да се наречеш българин?!

Аз, Паисия, йеромонах и проигумен хилендарски, събрах, преведох и написах от

съветските елементарни речи на българските и славянските елементарни речи. Разяждаше ме последователно

ревнивост и жал за моя български жанр, че няма вкупом събрана история за преславните

действия от първите времена на нашия жанр, светци и царе.

Какво ви води тук, положителни хора? Кой път докара ви до моя дом, моя храм на знанието? “

В театралната режисура, готова във връзка патронния празник на учебното заведение, се включиха още 11 ученика, които влязоха в облиците на Софроний Врачански, Васил Априлов, Петър Берон, Христо Ботев, братя Миладинови, Добри Чинтулов, Васил Левски, Любен Каравелов, Добри Войников и Неофит Рилски. Всички те държаха факли в ръце, припомняйки ни най – значимия завет на нашите будители – да ни водят през тъмнината, науката и разсъдъка, да ни пазят и водят напред.

Програмата продължи с националния химн на Рeпублика България, посрещане на учебното знаме и химна на учебното заведение. Шестокласничката Цветелина Кюртова показа пред присъстващите своето произведение, с което печели първа премия в категория „ Стихотворения “ на състезанието „ Аз – Паисий “, проведен от Начално учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски “ – град Банско.

Патронния празник на учебното заведение в село Долно Осеново продължи с музикални осъществявания и рецитали на красиви български стихотворения. Директорът на образователното заведение госпожа Качулска пък награди изявени възпитаници, взели присъединяване в проведените редица общински и учебни състезания за ученическо творчество, отдадени на 110-та годишнина от основаването на образователното заведение.

Водещи на празничната стратегия бяха учениците Йоана и Радослав, които пожелаха на всички цветущ празник и допълниха: „ Нека знанието е силата, която ще промени бъдещето към по – положително! “

Национално хайдушко придвижване, които също взеха присъединяване в празника на учебното заведение в село Долно Осеново, демонстрираха достоверни носии и оръжие от времето на Възраждането.

В програмата бяха включени още креативната работилница за дубликат на „ История славянобългарска “, както и прожекция на кино лентата „ Училището през годините “, направен от учениците от 10 клас. Филмът е отдаден на историята на учебното заведение – мемоари на някогашни към този момент възпитаници.

В ритмиката и хубостта на националните звуци фолклорен танцов отбор „ Веселие “ – град Симитли поздрави всички във връзка 110-та годишнина от основаването на учебното заведение и стана мотив всички да се заловен на огромно хоро, изпълнило целия учебен двор.

Специален привет бе насочен и от обичания национален артист и някогашен учител в учебното заведение - Никола Тодоров, който с красивите си песни накара всички да се заловен на общо, празнично хоро.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР