Годината 2023-та определено мина в спорта под знака на шахмата.

...
Годината 2023-та определено мина в спорта под знака на шахмата.
Коментари Харесай

Грациите ни в шаха, които ни накараха да се чувстваме горди

Годината 2023-та несъмнено мина в спорта под знака на шахмата. Само в една година шахматистките ни направиха страхотни достижения и накараха всички българи да се гордеят с тях.
Прочетете още
Всичко стартира с чудесното показване на Нургюл Салимова , която приключи на второ място на Световната купа по шах. Малко не стигна на българката да завоюва купата, само че още тогава тя завоюва благосклонностите на цяла България. Всъщност този триумф беше единствено началото на това, което следваше. 

Белослава Кръстева беше доста покрай международната купа до 20 години. Талантливата ни шахматистка завоюва бронз от шампионата и даде нова мотив за горделивост. 

Тогава пристигна и новината, че България ще играе с най-хубавите си шахматистки на Европейското отборно състезание в Черна гора, а в състава ни беше международната шампионка Антоанета Стефанова , Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, пловдивчанката Виктория Радева и Гергана Пейчева . Те направиха страховит шампионат и справедливо завоюваха европейската отборна купа, с което затвърдиха и чудесната година за българския шах. 

Годината приключи по допустимо най-чудесния метод, откакто Нургюл Салимова победи настоящата международна шампионка Цзю Вънцзюн по време на Световното първенство по блиц шах в Самарканд, с което сподели, че България може да се надява на нова международна шампионка след Антоанета Стефанова. 

Всъщност триумфите пристигнаха и на фона на грозната панорама в българския шах. Оказа се, че девойките са сами и никой не им оказва помощ в подготовката и пътуването за шампионатите. Причината беше поради неспирната борба за власт в българския шах. Всъщност федерацията беше изгубила лиценза си и имаше цели 8 федерации, които се борят за власт. Стигна се и до абсурд, в който интернационалния шах признава една федерация, а Министерството на спорта друга федерация. 

Реално България е имала и международен първенец и при мъжете - Веселин Топалова и при дамите Антоанета Стефанова, само че тогава нямаше обществени мрежи и информацията не беше толкоз необятно публикувана както е в този момент. 

През новата година 2024-та година шаха също ще си има Олимпиада. За страдание спортът не е измежду олимпийските спортове и няма да го забележим в Париж, само че през септември ще се организира Шахматната олимпиада. Тя ще се състои от 10 до 23 септември 2023 в унгарската столица Будапеща и ще чакаме нови мощни представяния от нашите шахматни грации. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР