Годината 2018 може да влезе в историята на изкуството с

...
Годината 2018 може да влезе в историята на изкуството с
Коментари Харесай

Нюйоркски МоМА се мести в Старо Железаре

Годината 2018 може да влезе в историята на изкуството с първия формален отдел на Ню Йорк MoMA в българското село Старо Железаре. Всички най-големи творби на изкуството от сбирката на MoMA ще бъдат налични за селото в открита изложба. Тук те ще бъдат показани по друг метод от затворените пространства и архива на музея. За първи път сбирката ще бъде показана освен на най-бедните, само че и по-малко мобилни, заради биологични или стопански условия. Екип от полски актьори, воден от полско-българското кураторско и артистично дуо Катаржина и Венци Пирянков, ще работи върху селските стени, с цел да трансферира сбирката MoMA в село Старо Железаре. Новите им произведения ще бъдат подготвени да посрещнат посетители от 4 август.
Фестивалът е продължение на главните хрумвания и лозунги на предходни издания - "Изкуство за обществена смяна ", "Село на персонажите ". Портретите на жителите на селото са изрисувани дружно с определени персони освен от Европа, само че и от света на политиката, културата. Смесвайки локалното с световното, се демонстрират разнообразни гледни точки и разнородни светове. Портрети, облици на локални герои, селяните ще се появят в компанията на определени творби или персони, които са техните герои. На стените гостите в Старо Железаре ще открият "Спяща циганка " на Анри Русо, "Госпожиците от Авиньон " от Пикасо, автопортрет на Фрида Кало, поп арт давещо се момиче от Рой Лихтенщайн - разказано като "шедьовър на мелодрамата " и е една от най-ранните работи на художника, изобразяващи дамите в трагични обстановки. Ефектът от този план може да бъде величествен и това село да стане най-артистичното просветително село в света. Нищо чудно в един миг бабите и дядовците, локалните роми да се трансфорат в специалисти по Уорхол, Шагал, Малевич, Ротко, с усмивка описват уредниците.
Дори да беше умиращо село със остарели хора и циганско малцинство в края на света, тук има още неизползвани полезности, неоткрито наличие, заровени страсти, скъпи неща, които може да бъдат смирено разкрити от жителите на градовете и играчи на великия свят. Много полезности са дискредитирани през последните години от историята, актуалното изкуство прекомерно елементарно попада в клопката на политическите игри и концепциите за политическа уместност. Селището, без значение от това в какво положение е било, държи своите истории заровени измежду кутии и буркани, чували с фасул, огънати и излекувани ресурси от не безусловно разумни и обясними митични принадлежности, неконтролирани и необясними страсти, нови остарели способи за справяне с действителността, означават Катаржина и Венци Пирянков.
Проектът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ".










Снимки Пирянков арт център Старо Железаре


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР