Година стаж за пенсия струва 1544,40 лв. от 1 януари.

...
Година стаж за пенсия струва 1544,40 лв. от 1 януари.
Коментари Харесай

Година стаж за пенсия вече струва над 1544 лева

Година стаж за пенсия коства 1544,40 лева от 1 януари. Причината е нарастването на минималния застрахователен приход за самонаети, който се покачва на 650 лева от тази година, при 610 лева до предходната година.

Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) месечната вноска за стаж за пенсия е избрана на 19,8% от тази сума. Или за 2021 година, хората, на които не им стига стаж за пенсия, би трябвало да платят на месец по 128,70 лева Спрямо предходната година вноската се покачва със 7,92 лева.

Има три разновидността, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение, за интервала, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за трета категория и може да се употребява единствено при пенсиониране.

Осигурителният приход за времето, за което е платен стаж, не се взема поради при изчисляването на самостоятелния коефициент на пенсионера.

Вноските се заплащат по банков път, като купеният стаж се потвърждава с уверение, което се издава от съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт.

Последните данни на Национален осигурителен институт демонстрират, че за първата половина на тази година 1114 българи са си купили стаж до 5 години, с цел да могат да се пенсионират. Общата сума на вноските им възлиза на над 4,67 млн. лв.. Средно на тях не са им стигали 21 месеца стаж, демонстрират още данните. През предходната година от това право са се възползвали близо 3900 индивида, които са платили осигурителни вноски за близо 14 млн. лева.

От 1 януари възрастта и стажът за пенсия се усилват още веднъж. Жените към този момент се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 година стаж, а мъжете – 64 години и 4 месеца и 39 години стаж.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР