Година след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, мнозинството от

...
Година след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, мнозинството от
Коментари Харесай

За пръв път мнозинството от швейцарците са за сближаване с НАТО

Година след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, болшинството от швейцарците поддържат по-тесни връзки с НАТО, разгласи държавното управление в четвъртък, представено от " Франс прес ". Това се случва за първи път в историята на страната, която е известна своя боен неутралитет, отбелязва организацията.

Швейцарската военна академия и Центърът за проучвания на сигурността - и двете към Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих - разгласяват годишно изследване на публичното мнение по въпросите на външната политика, сигурността и защитата, с цел да оценят дълготрайните трендове.

Анализът за януари демонстрира, че 55% от популацията на страната поддържа по-тесни връзки с НАТО - с 10 процентни пункта повече от изследването от януари 2021 година

" Това е първият път, когато нежно болшинство от популацията е на това мнение ", се споделя в изказване на Федералното министерство на защитата.

" От началото на войната в Украйна швейцарците станаха по-песимистично настроени за бъдещето на нашата страна и на света. Те също така в този момент гледат по-критично на неутралитета и афишират подготвеност за повече съдействие ", се добавя в изказването.
Въпреки това единствено една трета от запитаните поддържат действителното присъединение на Швейцария към НАТО.
Проучването откри, че съгласно 53% правилото на неутралитет не опонира на това Швейцария да възнамерява защитата си в съдействие с пакта.

Швейцария не е член на НАТО, само че си сътрудничи с алианса в границите на програмата " Партньорство за мир " и Съвета за евроатлантическо партньорство, което ѝ разрешава да излага своите опасения по въпроси на външната политика и сигурността.

Принципът на швейцарския неутралитет се поддържа от 91% - с шест процентни пункта по-малко спрямо януари 2022 година

Повечето швейцарци (без смяна - 57%) поддържат " диференциран неутралитет " - а точно, че Швейцария остава военно неутрална, само че заема друга позиция на политическо равнище.

 " Бизнес с всички ": Това ли е неутралитетът на Швейцария

Швейцария се причисли към глобите, наложени на Русия от Европейския съюз.

Както и в анкета, извършена през юни, очевидно болшинство (70%) считат, че глобите са съвместими с неутралитета.

През последните седмици Киев и неговите съдружници ускориха завоалираните рецензии към позицията на Швейцария.

Въпреки че наложи наказания на Русия, Берн отхвърли да позволи реекспорта на швейцарски оръжия за Украйна.

Институтът LINK е интервюирал 1238 души по телефона сред 3 и 20 януари.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР