Година след като Комисията за защита на конкуренцията заключи, че

...
Година след като Комисията за защита на конкуренцията заключи, че
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи на антимонополната комисия пак да се заеме с пазара на горива

Година откакто Комисията за защита на конкуренцията заключи, че на пазара на горива средата е конкурентна, прокуратурата й указва да реши дали да образува произвеждане за това по какъв начин се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната.

Преписката във Върховната административна прокуратура (ВАП) е формирана по отношение на установеното доста понижение на цената на суровия нефт в международен мащаб - с 47.4%, съгласно данните на Агенция " Митници " и спадането на цените на течните горива в страната с едвам към 11%, се споделя в известие от прокуратурата, в което не е посочен интервалът, за който са данните.

" На ВАП е известно, че точната големина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не предстои на административно контролиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че би трябвало да се изключат всевъзможни подозрения по отношение на съществуване на така наречен " съгласувани практики " на лицата, които преди всичко оферират на пазара такива артикули (от рода на огромни вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др.) в несъгласие с условията на конкуренцията и на свободната самодейност в стопанската активност " написа прокуратурата до антимонополния регулатор.

Последният разбор на Комисия за защита на конкуренцията по тематиката, който не откри нарушавания, е от март 2019 година Работата по него стартира през есента на 2018 година, когато горивата нарастнаха фрапантно и започнаха митинги в разнообразни градове на страната. Проверката обхвана интервала от началото на 2016 година до края на 2018 година Преди това имаше друга инспекция, която трябваше да откри дали търговците съгласуват цените на дребно и картел не бе открит.

С разразяването на рецесията с ковид по целия свят цената на петрола стартира стремително да пада. Само в границите на март от към 52 $ за барел приблизително - както при сорта брент, по този начин и при този на ОПЕК, в края на месеца цената е към 25 $ за барел. Поевтиняването е с близо 50 на 100.

Как се движат цените на петрола и бензина вижте в графиката на " Дневник ":
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР