Година и три месеца след трудното начало на ваксинирането срещу

...
Година и три месеца след трудното начало на ваксинирането срещу
Коментари Харесай

С година закъснение държавата започва кампания за Covid-ваксините

Година и три месеца след сложното начало на имунизирането против Covid-19 - България най-сетне реши да го поддържа с осведомителна акция. 

Тя беше оповестена в деня, в който държавното управление реши да отстрани една от дребното настоящи противоепидемични ограничения - така наречен зелен документ за достъп до молове, заведения и други

Замисълът на акцията беше разгласен още преди два месеца, когато Министерски съвет сподели следващия нов Национален действен проект за Covid-19 - дотогава кампанията още беше в интервал на разработка. 

Името ѝ е " Плюс мен " (+мен), основан е и едноименен уебсайт с и латински домейн, като в него са събрани на едно място разнообразни въпроси и отговори за имунизацията - от разработките и сигурността им, до на практика препоръки за възрастни и деца, хронично заболели, преболедували Covid-19 пациенти, бременни дами и др. 

Текстовете в осведомителния уебсайт са съгласувани с експертни препоръки по разнообразни медицински специалности, с водещи наши лекари, с Изпълнителната организация по медикаментите, Националния център по заразни и паразитни заболявания и други

Над 92% от пациентите с COVID-19, признати в лечебните заведения у нас, са неимунизирани, без ваксина са и почти 97% от хората с COVID-19, при които се постанова интензивно лекуване, показват от Министерството на здравеопазването. 

Въпреки явната връзка сред неналичието на имунизация и тежко протичане на болестта - България остава на последно място по дял на имунизираното население във всички възрастови групи измежду страните от Европейски Съюз. 

Според данните на ECDC - едвам 29,9% от българите са получили най-малко една доза от имунизациите към 22 март 2022 година, а 29,5% са със приключен имунизационен курс. 10,1% от цялото население е с бустерна доза. 

Данните от формалния уебсайт Coronavirus.bg също демонстрират цялостна незаинтересованост към имунизирането през последните седмици. 

На 3 февруари България най-сетне регистрира 2 милиона имунизирани против Covid-19 души. 

Към 22 март броят им се е нараснал единствено с малко над 47 000 жители - или почти по 1000 дневно, сериозно едва равнище на интерес към имунизациите. 

В уеб страницата " Плюс мен " са добавени препоръки на експерти от най-големите лечебни заведения в цяла България - пулмолози, кардиолози, онколози, анестезиолози, инфекционисти, експерти по вътрешни заболявания, педиатри, неврохирурзи, и др. 

Към тази графа има и персонални истории на възрастни хора с хронични болести, които са имунизирани против Covid-19. 

Сред тях е историята на Мария и Стоян Пейчинови - дамата споделя, че в предишното е претърпяла два инсулта, два инфаркта, има три стента и пейсмейкър, както и доста тежък диабет, полиневропатия, а брачният партньор ѝ е прекарал онкологично заболяване, довело до премахване на стомаха. 

" И все пак отидохме и се имунизирахме. Нито боли при боцкане, както пред мен възрастни хора питаха " Боли ли... ". Нищо, едно лекичко убождане. Но въпросът е, че има резултат ", споделя тя. 

" Много съм сюрпризирана, безпределно съм сюрпризирана от решението на интелигентни хора - хора на възраст, на които аз знам, че им се живее. Няма човек, на който да не му се живее. Защо демонстрират някакво необяснимо за мен терзание? Те сами не могат да ми обяснят от какво се опасяват. " Ама аз имам разширени вени ". Добре, аз нямам разширени вени, само че ти ме познаваш какви заболявания имам. Аз не се опасявам. Тези мои близки се разболяха тежко и лежаха в болница. Е, в този момент са към този момент имунизирани ", споделя Пейчинова. 



Сред тях е и композиторът Виктор Чучков (76 г.), който е със сърдечна интервенция от 7 години, е имунизиран още през предходната пролет. През есента на 2021 година той е показал леки признаци на Covid-19, само че е прекарал болестта без затруднения. 

" Ваксината не лекува, тя защищава и дава основа за по-леко протичане ", споделя той. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР