Гневни лозари ще затворят с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката

...
Гневни лозари ще затворят с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката
Коментари Харесай

Лозари затварят с трактори пътя край морето

Гневни лозари ще затворят с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг в четвъртък. Блокадата ще стартира сутринта и ще продължи половин час. Протестът се провежда от Националното съдружие на българските лозари (НСБЛ), което упорства за незабавна държавна помощ за бранша.

Сдружението беше учредено през март тази година в Аграрния университет в Пловдив. В него влизат производители на винено и десертно грозде, пепиниеристи, огромни и дребни компании, както и аграрни стопани.

" Секторът е в положение на свободно рухване още от края на 2007 година, когато влязохме в Европейски Съюз. Като аероплан, който е влезнал в свредел и е пред удар в земята и следва взривно раздробяване ", настояват в публична позиция от НСБЛ.

„ Лозята понижават, изкупните цени на гроздето са убийствено ниски. Вече няколко години сигнализираме всички институции за пагубната обстановка, само че не получаваме съответна реакция “, съобщи пред „ Марица “ Росица Симеонова, секретар на НСБЛ. Според нея, измежду най-спешните ограничения е отпущането на държавна дотация от най-малко 300 лв. на декар лозя, с цел да се компенсират загубите на производителите. За това е нужна и законова корекция, за която от сдружението се надяват да бъде прокарана още в настоящия парламент.

Лозарите са извънредно недоволни и от предлаганите изкупни цени на идната годишна продукция. „ Канят се да ни дадат по 60-70 стотинки за кг съществени сортове като мускат, шардоне и совиньон блан, което е скандално малко. Поносимата цена е най-малко лев на кг, другояче загиваме “, съобщи още Росица Симеонова.

Себестойността на един кг грозде се движи сред 80 и 90 стотинки, настояват производители. Затова с цел да може секторът да оцелее, изкупната цена би трябвало да бъде най-малко един лев.

Националното съдружие на българските лозари е провело няколко срещи със служебния аграрни министър Христо Бозуков и неговия заместител Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за лозата и виното, само че без резултат.

„ Трябва да бъдат взети незабавни ограничения за излизането на лозарския бранш от колапса, в който се намира в последните години. В последните 20 години, лозарските площи понижиха 4-5 пъти. В момента са регистрирани към 600 хиляди декара, само че действително реколтирани са 300 хиляди. За съпоставяне - преди повече от две десетилетия площите с винени лозя са били над 1 милион и 600 хиляди декара. Трябва да има национални доплащания за бранша. Ние сме единствената страна, в която тези доплащания са изключени, защото се смята, че виненото грозде не е плод. За съпоставяне - в страните от Европейски Съюз, помощта за бранша е в размер на към 200 евро на декар. В България е достигала през последните 5-6 години най-много 22 евро. Същевременно разноските във връзка с развъждането на културата и произвеждане на грозде скочиха фрапантно през последните години, а имаме съвсем двоен спад на изкупната цена на гроздето. Реално работим на загуба ", настояват шефът на НСБЛ доктор Петьо Бошнаков и членове на сдружението.

През последните 6 години спадът на модифицираното грозде е намаляло с 40 на 100 или близо 96 млн. кг. От посоченото нагоре количество във винпромите е влезнало с 41,4% по-малко, или 83 млн. кг грозде. В числа през 2015 година модифицираното в промишлени условия грозде е 201 млн. кг, а през 2020 година е 118 млн. кг, сочи формалната статистика от аграрните отчети на Министерството на земеделието.

Протестът на лозарите съответствува и с проведени шествия на животновъди, производители на зеленчуци и асоциациите на овощарите. Те ще стачкуват против решението на служебния кабинет при актуализирането на бюджета да отреже близо 70 млн. лв., планувани за дотации на селското стопанство.

„ Подкрепяме техните претенции и поддържаме връзка с тях “, изясни Росица Симеонова, която е безапелационна, че лозарите са подготвени за крайни дейности, в случай че не получат държавна поддръжка.

„ Последните 3 години сме обиколили всички институции, само че единствено ни лъжат и нищо не се случва. Ако и в този момент не ни чуят, ще пристъпим към национални митинги, хората са ни подготвени за гражданско непокорство “, изясни още тя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР