Глобиха един от най-големите заводи на Балканите за производство на

...
Глобиха един от най-големите заводи на Балканите за производство на
Коментари Харесай

153 лв. глоба за замърсяване от завода за торове в Девня

Глобиха един от най-големите фабрики на Балканите за произвеждане на азотни торове - този в Девня. Санкцията е поради замърсяване на Варненското езеро, а размерът на санкцията е 153 лв., съобщи БТВ.

Замърсяването е станало посредством отпадъчните води на завода, които се заустват в езерото. При контролна инспекция, осъществена от Регионалната ревизия по околната среда и водите на 3 октомври е открито, че те надвишават допустимите правила на амониев азот.

"Самото замърсяване единствено по себе си не е доста ". уточни Димитричка Маринова от Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна.

Замърсяването е траяло общо 14 дни. През този интервал в езерото са заустени 93 000 кубика отпадъчни води.

Според екозащитника Илиян Илиев сходно замърсяване може да не се усети незабавно, само че резултатът му ще се почувства след време.

"Това, което е отишло във водата е тор. Примерно може да провокира цъфтене на водораслите. Така известния разцвет може да следва аноксия и примерно да има някакъв мор при рибите да речем ", сподели той.

От завода обясниха, че замърсяването се дължи на непълен ремонт на пътната мрежа на предприятието в комбиниране с значителни превалявания и е почнало тъкмо в деня на инспекцията на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Просто нашата проба е на 3-ти и ние не можем да твърдим преди този момент какво е било, допълват от РИСОВ.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда обясниха, че нищожната санкция е съобразена със законодателството и е изчислена по специфична формула.

"При ниски наказания някой кредитоспособен замърсител умерено ще си заплаща санкциите и ще продължава да си изхвърля”, притеснява се Илиев.

От завода обясниха, че глобата свидетелствала за незначителния размер на замърсяването, а по принцип сдружението осъществявало непоколебим надзор върху качеството на отпадъчните води.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР