Глоби до 400 000 лева заплашват българските телеком оператори, които

...
Глоби до 400 000 лева заплашват българските телеком оператори, които
Коментари Харесай

До 400 000 лв. глоба за оператори при злоупотреби с роуминга в ЕС

Глоби до 400 000 лв. заплашват българските телеком оператори, които таксуват потребителите с по-високи цени за контролирани известия в границите на Европейския съюз. Това гласят измененията в Закона за електронните известия, които идват в отговор на новите ценови регулации в Блока.
Нормативната уредба на равнище Европейски Съюз влиза в действие от 15 май и ще са годни до 14 май 2024 година Тя ще докара и до съответните промени в българския Закон за електронните известия.
В него се планува на операторите да бъде наложена глоба от 20 000 до 400 000 лв., в случай че цените им на дребно (без ДДС) за консуматори на контролирани известия в границите на Европейски Съюз надвишаващи 0,19 евро цента на минута за повиквания и 0,06 евро цента за текстови известия.
Решението за наказания идва, откакто е открито, че има обилни разлики сред цените на националните услугите и тези на същите такива, осъществявани към страни членки на Европейски Съюз.
„ Средната общоприета цена в Европейски Съюз на закрепено или мобилно повикване в границите на Съюза е три пъти по-висока от общоприетата цена за национално повикване. Стандартната цена за текстово известие в границите на Европейски Съюз е над два пъти по-висока от националната цена “, се показва в претекстовете на проектозакона.
В отговор на тези проблеми, бяха подхванати дейности на европейско равнище, според които от 15 май 2019 година влизат в действие нови правила, ограничаващи цените на мобилните услуги в Европейски Съюз.
Високите цени засягат най-вече консуматори, които употребяват такива услуги относително рядко или имат невисок размер на ползване. Това, което на процедура включва по-голямата част от потребителите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР