Глобалното затопляне е един от най-сериозните проблеми, пред които е

...
Глобалното затопляне е един от най-сериозните проблеми, пред които е
Коментари Харесай

Площта на ледниците намалява тревожно

Глобалното стопляне е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството. Всяка година излизат все по-тревожни данни за това, че ледниците се топят.

Последните сателитни фотоси на Голям Кавказ, изследвани от съветски и европейски гласиолози, демонстрират, че общата повърхност на ледниците му е намаляла от 692 кв.км на 590 кв.км сред 1986 година и 2014 година, съобщи ТАСС.

Географът Станислав Кутузов сподели, че изключително интензивно е било топенето през последните две десетилетия.

Институтът по география на Руската академия на науките изследва тревожната наклонност. Установено е, че топенето се дължи на повишението на летните температури на въздуха в Голям Кавказ.

По думите му се е нараснала и слънчевата радиация за сметка на изменение на циркулацията и преобладаването на антициклони през лятото. А валежните количества остават непроменени, твърди още ученият.

 Топене на ледниците Снимка: ANONYM

Ако човечеството продължава своята активност както до момента, специалистите настояват, че температурите на Земята ще се покачат с към градус и половина. Според климатолозите това би трансформирало коренно образа на нашата планета.

Доказателства за това са освен стотиците компютърни симулации, само че и хилядите хиляди измервания, осъществени благодарение на метеорологични спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.

В края на предходната година изследване сподели, че и могъщият Алеч - най-големият хладилник в Алпите - може изцяло да изчезне до края на този век, в случай че не се направи нищо за преодоляване на климатичните промени.

 Ледниците се топят

В изказване на техническия университет ETH в Цюрих се споделя, че откриватели от Швейцария са създали компютърна симулация, показваща по какъв начин ледникът Алеч ще се промени, до момента в който планетата продължава да се затопля.

Ледникът покрива 86 квадратни километра в швейцарските Алпи. Смята се, че побира към 11 милиарда тона лед. От края на предишния век ледникът се е стоплил с към километър.

Според учените даже заложените в Парижкото съглашение от 2015 година цели за ограничение на световното стопляне да бъдат изпълнени, то ледникът ще загуби 50 % от размера и дължината си до 2100 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР