Глобалното съотношение на дълг към БВП ще нарасне до 100

...
Глобалното съотношение на дълг към БВП ще нарасне до 100
Коментари Харесай

През 2028 г. световният дълг ще бъде равен на глобалната икономика

Глобалното съответствие на дълг към Брутният вътрешен продукт ще нарасне до 100 % от международната стопанска система през 2028 година Това съобщи шефът на отдела за фискални въпроси в Международния валутен фонд Витор Гаспар.

Той показа октомврийския отчет " Фискално наблюдаване " (Fiscal Monitor) по време на Годишната среща на Световната банка и МВФ, провеждаща се в мароканския град Маракеш.

В оценката е записано още, че се чака съотношението до тогава да пораства с 1 процентен пункт годишно. Половината от този растеж или към 0,5 на 100 се чака да пристигна от увеличението на държавния дълг в Съединени американски щати и Китай, добави Гаспар.

По думите на шефа на отдела за фискални въпроси в МВФ, Китай разполага с повече място за деяние, с цел да се предотврати това повишение. Най-голямата азиатска стопанска система обаче би трябвало да се концентрира върху решаването на проблемите с икономическия си растеж и да влага в нововъведения вместо в недвижими парцели. Освен това страната би трябвало да реформира стопанската система си и да се пренасочи от експорт и вложения към вътрешно ползване.

На въпрос дали е време страните в еврозоната още веднъж да се върнат към рестриктивните фискални политики (познати и като остеритет, бел. авт.) Гаспар уточни, че е належащо обновяване на естествения метод към финансите след серията от фискални тласъци и помощи поради пандемията от КОВИД-19. В тази връзка Европейската комисия към този момент е предложила методология, която би трябвало да бъде призната от страните членки на еврозоната, с цел да се обезпечи по-голям надзор по отношение на равнището на дълга.

На фотографията: Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР