Глобалният пазар на колаборативни роботи (коботи) ще се увеличи рязко

...
Глобалният пазар на колаборативни роботи (коботи) ще се увеличи рязко
Коментари Харесай

Глобалната пазарна стойност на колаборативните роботи се очаква да достигне 12,3 милиарда долара през 2025 година

Глобалният пазар на колаборативни роботи (коботи) ще се усили внезапно през идващите години
До 2025 година се чака вложенията в тази област да набъбнат повече от 20 пъти – от 373 милиона $ до 12,3 милиарда $. Пазарният им дял нараства заради непрекъснатите условия на предприятията за автоматизация, само че и поради дефицита на фрагменти на пазара на труда на световно равнище. Тази наклонност е ясно илюстрирана във към този момент оповестения разбор на пазарните данни, изработен от международната компания за пазарни разбори на дребни и междинни предприятия Markets and Markets.

Колаборативният робот е едно по-многостранно и по-гъвкаво решение от обичайния промишлен робот. Тази нова продуктова категория на роботиката беше въведена за първи път през 2008 година от Есбен Остергаард, съосновател на датската новаторска компания Universal Robots. Желанието на Остергаард е било да направи технологията на роботите налична за всички компании, без значение от техния размер. Той създава дребни, лесни за приложимост, гъвкави и икономични роботи, с които човек може да работи безвредно в непосредствена непосредственост. Днес от ден на ден компании по света употребяват роботи за автоматизиране на индустриалните си процеси. Международната федерация по роботика (IFR) преглежда развиването на колаборативните роботи като една от най-важните софтуерни трендове, които ще образуват този пазар в бъдеще.


Защо коботите са толкоз атрактивни за бизнеса?
За дребните и междинни предприятия, за които придобиването на обичайни промишлени роботи е прекомерно огромна инвестиция, коботите са налична опция. В същото време тези устройства са доста по-удобни за прилагане и по-лесно се интегрират в съществуващите работни процеси, без нужда от скъпо възобновяване на индустриалните пространства. От решаващо значение е и сигурността при работата с коботите – те могат да работят в непосредствена непосредственост до своите сътрудници хора, които от своя страна имат опция да се съсредоточат върху доста по-творчески задания.

„ Колаборативните роботи са все по-често търсено решение за индустриална автоматизация най-много поради ниската им покупна цена, което ги прави налични за дребните и междинни предприятия. Освен това възвръщаемостта на вложенията е доста бърза ”, изяснява Павел Безуцки, търговски шеф за Централна и Източна Европа в Universal Robots.
Нарастващ пазарен дял на коботите
Според новия разбор на Markets and Markets „Пазарът на колаборативни роботи по отношение на потенциала на товаримост, индустриалното им приложение и географската рамка – световна прогноза до 2025 г.“ („Collaborative Robot Market by Payload Capacity, Industry Application, and Geography – Global Forecast to 2025“), се чака наклонността за напредък на пазара на коботи да продължи да се усилва. Според данните размерът на пазара ще нарасне от 710 милиона $ през 2018 година до 12,3 милиарда $ до 2025 година Всяка година пазарният сегмент на колаборативните роботи нараства приблизително с 50,31%. Анализаторите изясняват този незабравим напредък основно с безспорните преимущества на коботите, сред които, наред с голям брой други неща, са положителната цена и бързата възвращаемост на инвестицията, които са от особена значимост за дребните и междинни предприятия. Високият интерес към колаборативните роботи се дължи и на възходящото равнище на автоматизация във всички браншове, което е директно обвързвана с промишленост 4.0.
„ В днешно време доста видове промишлености се интересуват от потреблението на коботи – от такива в бранша на преработката на храни до такива в областта на ръководството на складови пространства и опериращи в обичайното промишлено произвеждане. Коботите са леки, комфортни за пренасяне и чиновниците могат елементарно да ги програмират, с цел да правят нужните задания ”, споделя Павел Безуцки.
Настоящата обстановка на пазара на труда е един от основните фактори, мотивиращи компаниите да намерят нови способи за автоматизиране на производството и усъвършенстване на процесите. По данни на Националния статистически институт, нивото на безработица в България за първото тримесечие на 2019 година е 5,1%, само че пазарът към момента е изправен пред дефицит на работна ръка, изключително в дребния и междинния бизнес, заради демографската рецесия, пред която е изправена страната.

Според пазарни анализатори наклонността към все по-мащабна частична или цялостна автоматизация на промишлените действия и интервенции ще се задържи и в бъдеще. И макар че автоматизираните системи оферират прерогативи най-вече на огромни индустриални предприятия – ефикасна продуктивност, оптимизация на разноските за труд и нараснала оперативна предвидимост – от ден на ден дребни и междинни по величина компании влагат в такива технологии. Коботите могат да бъдат значим детайл за запълването на този недостиг.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР