Глобалният брой на вътрешно разселените лица достигна безпрецедентен връх през

...
Глобалният брой на вътрешно разселените лица достигна безпрецедентен връх през
Коментари Харесай

Рекорд достигнаха вътрешно разселените лица по света

Глобалният брой на вътрешно разселените лица доближи невиждан връх през 2022 година, от над 71 милиона души,  разселени в разнообразни страни и континенти, сподели през днешния ден специалист на Организация на обединените нации.

" Данните сами по себе си в никакъв случай не могат да покажат мащаба, величината, сложността и голямото човешко страдалчество, с което се сблъскват вътрешно разселените лица ", сподели Паула Гавирия, специфичен докладчик по човешките права на вътрешно разселените лица.

Наричайки това " отрезвяваща действителност ", специалистът на Организация на обединените нации сподели, че повече хора от всеки път са принудени да бягат в личните си страни, прогонени от домовете си от спорове, принуждение, бедствия, изменение на климата и нарушавания на човешките права.

" Зад числата стоят животи и персонални истории на хора, които са били прокудени от домовете си и са претърпели невъобразими нарушавания и злоупотреби с правата на индивида ", сподели Гавирия в първия си отчет до Съвета по правата на индивида. Разселването разрушава животи в продължение на години и генерации, основава тежки компликации и премеждия, разрушава фамилии, прекъсва обществените и културни връзки, образованието и развиването, отхвърля достъп до жизненоважни потребности и излага почтените на отвратителни нарушавания на човешките права ", сподели специалистът.

Гавирия сподели, че ролята ѝ на самостоятелен специалист на Организация на обединените нации е от решаващо значение за  сложния проблем с вътрешното разселване.
 Организация на обединените нации: Рекордни 110 милиона души по света са наложително разселени
Организация на обединените нации: Рекордни 110 милиона души по света са наложително разселени

Един на всеки 74 души сега е разселен

Тя сподели, че главната отговорност на страните да предотвратят вътрешното разселване и да обезпечат отбрана и решения за вътрешно разселените лица идва със комплициран набор от провокации, свързани с човешките права, филантропични въпроси, развиване, създаване на мира и адаптиране към изменението на климата, и остава да бъде универсално изпълнена.

" Ще продължа да се застъпвам за целенасочени политики за справяне с първопричините за разселването, с цел да подсигурявам, че никое разселено лице или разселена група не остава по-назад вследствие на голям брой и пресичащи се форми на дискриминация, в това число въз основа на пол, увреждане, раса или етническа принадлежност, малцинствен статус, полова ориентировка или полова еднаквост ", сподели тя.

Специалният докладчик също даде обещание да ускори гласовете на вътрешно разселените лица и да включи разселените и приемащите общности в отговорите и решенията, които ги засягат.

В бъдеще специфичният докладчик уточни четири тематични целта като взаимосвързани провокации в голям брой географски контексти и във всички етапи на цикъла на разселване: вътрешно разселване вследствие на генерализирано насилие; мирни процеси, мирни съглашения и създаване на мира и вътрешно разселване; изменение на климата и вътрешно разселване; и интеграцията и реинтеграцията на вътрешно разселените лица.

Съветът по правата на индивида играе основна роля в насърчаването и отбраната на правата на вътрешно разселените лица и в търсенето на отговорност от страните.
 Войната е разселила 6,5 млн. души в Украйна
Войната е разселила 6,5 млн. души в Украйна

Мащабът на човешките премеждия надалеч надвишава всеки проект за най-лош сценарий
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР