Глобалните вериги за доставки тъкмо започнаха да се възстановяват от

...
Глобалните вериги за доставки тъкмо започнаха да се възстановяват от
Коментари Харесай

Китай предизвиква нова лавина от отрицателни ефекти за световната икономика

Глобалните вериги за доставки таман започнаха да се възвръщат от най-острата рецесия от 2021 година, обвързвана с неналичието на контейнери и несъразмерните разноски за транспорт на товарите, когато се случи нова неволя. Епидемията от Covid-19 се завърна в Китай в цялостен мащаб. Няколко от най-големите градове в страната се оказаха в локдаун (блокирани) и надлежно без опция да създават артикули и да ги изпращат за експорт.

Всичко това може да докара освен до скок на инфлацията, само че и да сътвори опасност от световна криза. И това наред с всички други проблеми, които в този момент " тормозят " международната стопанска система, се споделя в просторен разбор на " Известия ", позоваващ се на отзиви на стопански и финансови специалисти.

Новата злина

Доскоро изглеждаше, че Китай се оправи с пандемията от ковид с най-малки загуби измежду всички страни по света, което се удостоверява освен от данните за заболеваемостта и смъртността, само че и от икономическата статистика. Китай се трансформира в една от дребното страни, в които брутният вътрешен артикул (БВП) набъбна през 2020 година (с 2,2%). Независимо от това, периодическите блокирания сътвориха доста проблеми с транспортните вериги, чийто път стартира в Китай.

Следователно разпространяването на ковид може да се съпостави единствено с " пожар, който е погълнал суха трева ". През април китайските управляващи вкараха още веднъж строги ограничения против разпространяването на пандемията. Проблемът е извънредно сериозен в Шанхай и по-точно в целия район на делтата на река Яндзъ. Това е най-големият стопански център на Китай - към 20% от Брутният вътрешен продукт на втората стопанска система в света се пада на него. Като се има поради стратегическото значение на този район, резултатите ще бъдат усетени на всички места за доста малко време.

Прекъсвания на веригите за доставки

Въпросът не е единствено в това, че производството в индустриалните градове на Китай, считан за " работилница на света ", се затваря, изясни Марк Гойхман, основен анализатор в TeleTrade, в изявление за " Известия ". Например в Шанхай " под ударите " на логдауна попаднаха Volkswagen, General Motors, Tesla, най-големият производител на полупроводници в Китай SMIC. Подобни образци, които имат значение и за световния бизнес, са хиляди.

Но с изключение на в производството, ролята на Китай в света е и във обстоятелството, че обезпечава голям размер от транспортите на товари. А те страдат на първо място поради огромната заплаха от предаване на вируса сред райони и страни.

Шанхай, наред с други неща, е и най-голямото контейнерно пристанище в света. Товарооборотът му е три пъти по-голям от този на най-голямото европейско пристанище - Ротердам. Затварянето на това и на други пристанища в Китай, докара до спиране на голям брой вериги за доставки.

Към края на април повече от 500 кораби са чакали в пристанищата на Китай, което е към 28% от всички кораби, чакащи за товарене в света, съгласно аналитичната работа Windward.

Остра логистична рецесия демонстрират и други статистики. Сега са нужни 111 дни, с цел да може контейнер от Китай да доближи Западното крайбрежие на Съединени американски щати, което е главното комерсиално направление в Тихия океан. Това е съвсем исторически най-много - единствено през януари срокът беше с два дни по-дълъг. Преди началото на епидемията, този период нормално не надвишаваше 40 дни.

Цената на транспорта на контейнери по посоченото направление се е нараснала приблизително от 6000 $ при започване на 2021 година, до 15 700 $ в този момент, т.е. над 2,5 пъти.

Коронавирусните ограничавания попречват и логистиката както в железопътния, по този начин и в автомобилния товар. Тъй като Китай в този момент е главната " фабрика на света ", това освен забавя растежа на самата китайска стопанска система, само че също по този начин значи продължаващи спирания на доставките из целия свят. Което води до увеличение на дефицита на доставки и надлежно инфлационния напън, споделя за " Известия " Олга Беленкая, началник на отдел " Макроикономически разбори " във финансовата група " Финам ".

Много мултинационални корпорации имат дъщерни сдружения в Китай (особено в източните провинции, най-засегнати от пандемията) или купуват съставни елементи и материали оттова. Практически съвсем всички от тези компании оповестяват за компликации и предвиждат спад на икономическите си индикатори през второто тримесечие на годината.

Например Airbus означи, че проектите за увеличение на производството му през второто тримесечие евентуално няма да се осъществят заради спирания на доставките от Китай.

Компанията Apple, която неотдавна регистрира рекордни финансови резултати за първото тримесечие, съобщи, че компликациите с индустриалните вериги ще й костват $4-8 милиарда

Mercedes също оповестява за съществени проблеми, които - сходно на други автомобилни производители - към момента не могат да се оправят с последствията от дефицита на микрочипове (във връзка с блокирането на Източното крайбрежие на Китай, обстановката в тази област ще се утежни още повече).

Неизбежният резултат от разкъсването на веригите при производството и доставките е ускоряването на инфлацията в света, която така и така пораства поради глобите по отношение на Русия и общото повишаване на енергоносителите.

Лесно е да се допусна, че идната " жертва " ще бъде икономическият напредък. Сега анализатори считат, че вероятността за настъпване на техническа криза в Съединени американски щати (рецесия за две следващи тримесечия) доближава 50%.

Друга страна на казуса е, че поставеният под карантина Китай неизбежно ще понижи личното си, а по-късно и световното търсене на енергийни запаси. Търсенето на бензин, дизелово гориво и авиационно гориво в Китай през април евентуално ще бъде с 20% по-ниско в съпоставяне със същия месец на предходната година.

Какво ще се случи с продължителността на блокирането в Китай към момента не е ясно. Ако Китай не успее да се оправи с пандемията с нормалните способи, тогава международната икономическа система, разтърсена от събитията от последните години и месеци, ще навлезе в в действителност сложни времена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР