Глобалните продажби на чипове са достигнали нов рекорд през 2021

...
Глобалните продажби на чипове са достигнали нов рекорд през 2021
Коментари Харесай

Рекорд по продажби на най-дефицитната стока през 2021 г.

Глобалните продажби на чипове са достигнали нов връх през 2021 година, заяви Асоциацията на полупроводниковата промишленост (SIA), представена от Ройтерс.

През предходната година продажбите на чипове са били на стойност 555,9 милиарда $, което е растеж от 26,2% спрямо миналата година. От SIA чакат растеж от 8,8% през 2022 година, защото производителите на полупроводници не престават да усилват своя индустриален потенциал в опит да отговорят на засиленото търсене.

„ Все още има доста мощна наклонност към нараснало търсене. Просто няма да реализираме този резултат на интензивен напредък, който имахме по време на пандемията “, разяснява изпълнителният шеф на SIA Джон Нойфер във връзка на прогнозата за 2022 година

 Продажбите през 2020 година набъбнаха с 6,8% по отношение на миналата година, до момента в който 2021 година беше първата година от 2018 година, в границите на която броят на продадените чипове надвиши 1 трилион, изясни той.

Докато през последната година огромните производители на полупроводници като TSMC, Samsung Electronics и Intel оповестиха вложения за десетки милиарди долари в нови заводи, Нойфер показва, че наклонността за цифровизация, засилена от пандемията, ще продължи да подтиква търсенето и през тази година.

„ Смятаме, че в обозримо бъдеще от нас ще се желае да изпълним доста, доста нападателно строителство на фабрики за чипове “, сподели той.

През 2021 година са били продадени 1,15 трилиона полупроводници, като максимален растеж се следи при автомобилните чипове, които могат да устоят на топлота и други физически провокации, означи Нойфер. Продажбите за този сегмент са се нараснали с 34% по отношение на миналата година, достигайки 26,4 милиарда $

Китай продължава да е най-големият самостоятелен пазар за полупроводници, като продажбите през 2021 година в страната възлизат на 192,5 милиарда $, което е растеж от 27,1% на годишна база.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР