Глобалните доставки на смартфони се сринаха през четвъртото тримесечие на

...
Глобалните доставки на смартфони се сринаха през четвъртото тримесечие на
Коментари Харесай

Драстичен спад на доставките на смартфони в световен мащаб

Глобалните доставки на смарт телефони се сринаха през четвъртото тримесечие на 2022 година, което нормално се смята за огромен предпразничен интервал за извършване на покупки, вследствие на макроикономическата уязвимост и слабото потребителско търсене, съгласно компанията за пазарни изследвания IDC, представена от бизнес телевизия CNBC.

Фирмите за електроника са доставили 300,3 милиона смарт телефона през трите месеца от октомври до декември, което съставлява спад от 18,3% на годишна база, показва IDC в отчет, оповестен късно в сряда. Това е най-големият спад в границите на едно тримесечие.

Общо 1,21 милиарда смарт телефона са били доставени през 2022 година, което съставлява най-ниската обща годишна доставка от 2013 година насам " заради доста пониженото потребителско търсене, инфлацията и икономическата неустановеност ", отбелязва IDC.

" Никога до момента не сме виждали доставките по време на предпразничното тримесечие да са били по-ниски по отношение на предходното тримесечие. Отслабеното търсене и огромните ресурси обаче накараха доставчиците да понижат фрапантно доставките ", разяснява Набила Попал, шеф проучвания в IDC.

Доставките съставляват устройствата, които компании като Apple и Samsung изпращат до търговци на дребно и мобилни оператори. Те не се равняват на продажбите, само че дават индикация за търсенето.

IDC сподели, че " сложният завършек на миналата година слага упованията за възобновяване от 2,8% за 2023 година в сериозна заплаха със сериозен риск в посока надолу на тази прогноза ".

Apple резервира позицията си на производител номер едно на смарт телефони в света. Американският софтуерен колос е доставил 72,3 милиона iPhone през четвъртото тримесечие на 2022 година, което обаче съставлява спад от 14,9% на годишна база, сподели IDC.

Пазарният дял на Apple по това време беше 24,1%. Спадът пристигна, макар че Apple пусна най-новите си модели – серията iPhone 14 – преди решаващото предпразнично тримесечие.

Американският софтуерен колос се изправи пред редица проблеми с веригите на доставки през четвъртото тримесечие на отминалата година, откакто най-големият цех за произвеждане на iPhone в света в Джънджоу, Китай, беше обиден от Covid пандемията и от работен митинги.

Samsung, вторият по величина състезател на пазара на смарт телефони в света, означи спад на доставките с 15,6% на годишна база до 58,2 милиона броя. Samsung не пусна чисто нов водещ смарт телефон през четвъртото тримесечие, само че провежда събитие на 1-ви февруари тази година, на което евентуално ще покаже новото си устройство.

Китайският производител на електроника Xiaomi, който е на трето място, пък е доставил 33,2 милиона смарт телефона през четвъртото тримесечие на миналата година, което е спад от 26,3% на годишна база. Това е най-големият спад измежду първите пет играчи на пазара на смарт телефони, които включват още и  китайските производители на смарт телефони Oppo и Vivo.

" С оглед на понижените с повече от 11% доставки на смарт телефони през 2022 година, новата 2023 година се обрисува да бъде година на нерешителност, защото доставчиците ще премислят своето портфолио от устройства, до момента в който търговците ще премислят два пъти, преди да поемат непотребни ресурси “, сподели Антъни Скарсела, шеф проучвания в IDC.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР