Глобалните доставки на електроенергия от възобновяеми източници, най-вече на слънчевата

...
Глобалните доставки на електроенергия от възобновяеми източници, най-вече на слънчевата
Коментари Харесай

Слънчевата енергия става все по-евтина и важна

Глобалните доставки на електрическа енергия от възобновими източници, най-много на слънчевата сила, се усилват по-бързо от предстоящото. През идващите пет години те могат да набъбнат с 50%. Това плануват резултатите от последния отчет на Международната организация по енергетика, съобщи изданието "Гардиън ".

Днес 26% от електрическата енергия в света са резултат от възобновими енергийни източници. Очакванията са дялът им да доближи 30% до 2024 година Цитираният отчет планува, че до 2024 година ново начало с евтина слънчевата сила може да усили слънчевия потенциал в света с 600GW. Това е съвсем двойно на общата електрическа енергия на Япония. Всъщност цялостните упования по отношение на възобновимата електрическа енергия са тя да нарасне с 1200 GW през идващите пет години, което е еквивалент на общата електрическа енергия на Съединени американски щати все още.

В отчета още се споделя, че упоритостите за по-добър климат на Европейския съюз и Съединени американски щати изиграват най-голямата роля в прогнозите на МАЕ, само че точно Китай ще е водещият в създаването на планове за вятърна и слънчева сила.

Също по този начин слънчевата сила ще играе най-голямата роля в установяването на световната възобновима сила, защото разноските за нея към този момент са намалели фрапантно в множеството страни. Прогнозите са, че цената на слънчевата сила да намалее още с сред 15% до 35% до 2024 година

Експертите считат, че апетитът на енергийно гладните предприятия и заводи ще е най-големият мотор на взрива на слънчевата сила, защото фирмените шефове ще се възползват от падналите разноски, с цел да понижат сметките си за сила.

Броят на домашните слънчеви панели също се чака да се увеличи двойно, най-много в Австралия, Белгия, Калифорния, Холандия и Австрия. Но даже след „ величествен “ напредък на слънчевата сила през идващите пет години панелите ще покрият единствено 6% от наличните покриви в света, оставяйки място за още.

"Технологии като слънчевата фотоволтаика (PV) и вятърът са в основата на трансформацията на световната енергийна система. Възобновяемите енергийни източници към този момент са вторият максимален източник на електрическа енергия в света, само че тяхното въвеждане би трябвало да се форсира, в случай че желаеме да реализираме дълготрайните цели за климата, качеството на въздуха и достъпа до сила ", споделя изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

Бирол обаче предизвестява, че въпреки капацитета на слънчева сила, бързото и внедряване може да наруши пазарите на електрическа енергия, в случай че регулаторите и комуналните услуги не съумеят да се приспособяват.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР