Глобалните дискусии около възможността страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,

...
Глобалните дискусии около възможността страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,
Коментари Харесай

БРИКС срещу САЩ: Битката за глобална доминация

Глобалните полемики към опцията страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да основат нова валута, която да конкурира щатския $ като преобладаващ международен авариен стандарт, набраха скорост. 

Сегашната позиция на щатския $ като съществена аварийна валута в света може да се наблюдава обратно до съглашението от Бретън Уудс след Втората международна война, където валутата е обвързана със злато при закрепен курс. Тази обязаност обаче е изоставена през 1971 година, което докара до появяването на фиатните пари.

В началото на 70-те години на ХХ в. е основана петродоларовата система посредством съглашение сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия, в което страните от ОПЕК се съгласяват да деноминират продажбите на нефт в щатски долари, осигурявайки непрекъснато търсене на валутата. Този ход затвърждава господството на щатския $ като международна аварийна валута.

Въпреки това неотдавнашните геополитически промени и възходящото неодобрение от превръщането на валутата на Съединени американски щати в оръжие провокираха интерес към дедоларизацията. Споразумението за военно съдействие на Саудитска Арабия с Русия през 2021 година и отвореността ѝ към търговия с други валути означиха признаци на евентуална дедоларизация.

На срещата на върха на БРИКС през 2022 година съветският президент Владимир Путин разгласи напъните на блока за основаване на “международна аварийна валута ” – тематика, която беше в допълнение прегледана на 15-ата годишна среща на върха на БРИКС.  

Спекулациите сочат, че тази нова валута би могла да бъде обезпечена със злато, което на процедура би довело до наново въвеждане на златен стандарт за обезпечаване на непоклатимост.

Централните банки на разнообразни страни към този момент натрупат златни запаси, а делът на щатските долари, държани от централните банки, понижава, което е сигнал за смяна в интернационалните парични желания.

Страните от БРИКС, чието общо население е над 40% от международното и чийто Брутният вътрешен продукт надвишава този на страните от Г-7, биха могли да реализират по-голяма самодостатъчност и да понижат зависимостта си от Съединени американски щати, изключително като се има поради амбициозната самодейност на Китай “Пояс и път ”, свързваща континентите посредством развиване на инфраструктурата.

Въпреки от време на време зараждащото напрежение сред Китай и Индия, и двете страни са подготвени да си сътрудничат, като Индия взе участие в китайската самодейност “Пояс и път ” посредством разнообразни финансови институции. Освен това няколко страни от ОПЕК се причислиха или показаха интерес да се причислят към БРИКС, което може да промени геополитическия и икономическия пейзаж.

Тъй като централните банки понижават зависимостта си от щатския $, неговата стойност може да намалее, което ще докара до хиперинфлация, по-високи лихвени проценти и спад на цените на активите, допринасяйки за евентуалното понижаване на икономическото въздействие на Съединени американски щати.  

Цикълът на възходящи и намаляващи аварийни валути е явен в историята – от холандския гулден до английския паунд, а в този момент и $. Тази смяна в международния ред може да е сигнал за възхода на страните от БРИКС като значими участници в интернационалната финансова система.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР