Глобалната търговия се промени по време на Covid-19. Китайско-американските икономически

...
Глобалната търговия се промени по време на Covid-19. Китайско-американските икономически
Коментари Харесай

Как пандемията преобърна търговията между две огромни икономики?

Глобалната търговия се промени по време на Covid-19. Китайско-американските стопански отношения се трансформираха на фона на спадащото търсене и замразените пътувания. Вашингтон и Пекин към този момент са обхванати от все по-напрегната софтуерна Студена война, само че въпреки всичко цифрите демонстрират ясно смяна в търсенето и рестриктивните мерки, породени от свързани с вируси спирания на веригата за доставки, написа Bloomberg.

Само при една продуктова категория доставките от Съединени американски щати изпревариха националните продажби на коли и самолети и станаха четвъртият максимален експорт за Китай предходната година. Става въпрос за комплекти за бързи проби за Covid-19, съгласно разбор на Bloomberg Opinion на данни на Комисията за интернационална търговия на Съединени американски щати.

За разлика от това обаче продажбите на самолети и елементи да вземем за пример се сринаха до 5,3 милиарда $ предходната година, като се има поради, че цифрата през 2019 година е 10,4 милиарда $. Причината е неналичието на личен състав в производството и спада на въздушния превоз. Износът на коли падна с 25% до 5,5 милиарда $, поради дефицит на чипове, който попречва производството.

Продажбите на химикали, употребявани в PCR проби, способстваха за 1,5 милиарда $ доходи за Съединени американски щати предходната година съгласно данните. Имаше огромен скок в търсенето на водороден пероксид (използван като антисептик), както и антивирусното лекарство Remdesivir и парацетамолът. Сметката сочи, че общите продажби на артикули, свързани с Covid-19, надвишиха 10 милиарда $. На първо място остава изностр на соя от Съединени американски щати за Китай.

Енергийната самостоятелност на Съединени американски щати и възходящото търсене от страна Китай, както и скокът на цените направиха по този начин, че доставките на петролни артикули се удвоиха от 2019 година до 2022 година до близо 7 милиарда $. Докато светът беше изправен пред скок в търсенето на полупроводници, а по-късно и дефицит, износът на тези съставни елементи от Съединени американски щати за Китай се повиши до едвам 9,4 милиарда $ от 8,2 милиарда $ година преди пандемията. Причина е внезапното икономическо закъснение към края на предходната година, което съвсем спря на производството на компютри и смарт телефони.

В последните години Китай напълно естествено разви бурна търговия с фармацевтични артикули. Доставките на медикаменти за Съединени американски щати се повишиха над 10 пъти до 7,2 милиарда $ предходната година. Това се случи и с игровите конзоли, които се радваха на взрив с помощта на потребителите по целия свят. Вносът на акумулатори в Съединени американски щати от Китай се усили до над 8 милиарда $, само че вносът на тв приемници от Китай се срина с повече от 2 милиарда $.

Сега, когато андемията отстъпва, няма гаранция, че търговията ще се върне към естествените равнища. Двете огромни стопански системи остават в борба на волята. Съединени американски щати желае да се откъсне (и освен себе си) от международния индустриален център. Но двете стопански системи към момента се нуждаят една от друга. Поне към този момент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР