Глобалната хранителна система започва да прилича на световната финансова система

...
Глобалната хранителна система започва да прилича на световната финансова система
Коментари Харесай

Глад във времена на изобилие? Време е да се промени хранителната система!

Глобалната хранителна система стартира да наподобява на международната финансова система преди 2008 г

Мнозина спекулират, че продоволствената рецесия е породена от комбинацията от пандемията и военните дейности в Украйна. Това са значими фактори, само че те единствено изострят главния проблем.

Дълги години изглеждаше, че казусът с глада скоро би трябвало да бъде решен. Броят на недохранващите се хора в света е намалял от 811 милиона през 2005 година на 607 милиона през 2014 година Но през 2015 година наклонността стартира да се трансформира. Оттогава гладът нараства до 650 милиона през 2019 година и още веднъж до 811 милиона през 2020 година 2022 година евентуално ще бъде доста по-лоша.

И ето в действителност притеснителен факт: това се случва по време на огромно обилие от храна. Световното произвеждане на храни пораства устойчиво повече от половин век, изпреварвайки растежа на популацията. През 2021 година международната годишна продукция от пшеница счупи исторически върхове.

Поразителното е, че броят на недохранените хора стартира да пораства тъкмо когато международните цени на храните започнаха да понижават. През 2014 година, когато гладуваха по-малко хора от всеки път, световният показател на цените на храните беше 115 пункта. Той спадна до 93 през 2015 година и остана под 100 до началото на 2021 година

Едва през последните две години се увеличи внезапно. Повишаващите се цени на храните сега са главният мотор на инфлацията. Храната става недостъпна за доста хора, даже в богатите страни. Положението в бедните страни е доста по-лошо.

Големите производители на храни имат прекалено много власт в ръцете си, а регулаторите в страната постоянно не схващат какво се случва.

Ако толкоз доста хора гладуват в миг на невиждано в историята обилие, тогава какво ще стане при положение на неуспех на реколтата, до което може да доведат, да вземем за пример, измененията в околната среда? Това е ужасно даже да се мисли. Това значи, че системата би трябвало да се промени.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР