Глобален търговски сблъсък изправи света на нокти, след като Европа,

...
Глобален търговски сблъсък изправи света на нокти, след като Европа,
Коментари Харесай

Светът настръхна! Как ще удари по България глобалната търговската война?

Глобален търговски конфликт изправи света на нокти, откакто Европа, Канада и Мексико заплашиха с ответни ограничения в отговор на решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да наложи мита върху вносната стомана и алуминий, надлежно 25% и 10 на 100, което влезе в действие през днешния ден, съобщи Би Би Си.

Канада, Мексико и Европейски Съюз дружно са изнесли стомана и алуминий през 2017 година в Съединени американски щати на стойност 23 милиарда $ – близо половината от общия годишен импорт за $48 милиарда, и може да отговорят дружно на ограниченията на Вашингтон, позволи немският стопански министър Петер Алтмайер. Европейски Съюз подава и тъжба в Световната комерсиална организация против митата, които френският президент Еманюел Макрон назова “незаконни”, съобщи " Труд ".

Европейски Съюз е съставил черен лист с US артикули, подлежащи на спомагателни мита, в който влиза бърбън, мотоциклети “Харли- Дейвидсън”, текстилна продукция. Европейските цени ще влязат в действие от 20 юни, само че първо би трябвало да бъдат утвърдени от всички 28 страни членки. На конференция еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом обаче не се ангажира да каже какъв брой милиарда евро ще бъде цената на обложените с мита артикули. “Дискусиите за това по кое време и какъв брой вървят сега в Европейска комисия, а идните дни и със страните членки”, сподели Малмстрьом. “САЩ играят рискова игра, само че с тях не сме в комерсиална война”, настоя еврокомисарката.

Отава на собствен ред възнамерява да наложи лични мита от 25% върху импорт от Съединени американски щати на стойност 13 милиарда $ от 1 юли. В листата влизат уиски, кленов сироп, йогурт, пици, супи и железни произведения, в това число за жп предопределение, тръби и жици.

Мексиканският външен министър Луис Видегарай заяви, че страната му ще наложи мита на вноса на стомана, свинско, ябълки, грозде, боровинки, сирене, наденици от Съединени американски щати.

Недоволство от новите мита показаха и високопоставени републиканци. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън съобщи, че тази стъпка е “насочена против съдружници на Америка в миг, в който би трябвало да работим дружно с тях против нечестните търговски практики на страни като Китай”.

Най-сериозният търговски спор сред Европейски Съюз и Съединени американски щати в историята датира от края на предишния век, когато спор за европейския импорт на банани доближава до сериозна точка. Като част от стратегия за интернационална помощ Старият континент оферираше търгове за плодовете на страни в Африка, Карибския басейн и Тихия океан на правилото “който изпревари, той печели”.

Вашингтон обаче упрекна Брюксел, че по този метод се облагодетелстват някогашни европейски колонии за сметка на американски корпорации в Латинска Америка. Администрацията на президента демократ Бил Клинтън наложи през 1999 година мита върху първокласни артикули от Европейски Съюз. В черния лист попаднаха английски кашмирени пуловери, италианско сирене, чанти и коняк от Франция на обща стойност $520 млн.

Случаят стигна до Световната комерсиална организация (СТО), откакто производителят на банани “Чикита”, по-рано подкрепял републиканците, подари на Демократическата партия 500 000 $. СТО отсъди в интерес на Съединени американски щати и в последна сметка през 2001 година Евросъюзът се принуди да анулира търговете и да постави завършек на преимуществата за избрани производители, както и на банановата война.

Тази война няма да се отрази директно на България, защото стопанската система ни е една от най-свободните в света. Но сигурно Съединени американски щати ще понесат загуби, както се е случвало няколко пъти през последните 20 години. Това разяснява икономистът Красен Станчев, представен от " Труд ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР