Глоба от 10 лева ще бъде налагана на хората, които

...
Глоба от 10 лева ще бъде налагана на хората, които
Коментари Харесай

Внимание: Глобяват всеки клиент, който не си вземе касов бон от магазина 

Глоба от 10 лв. ще бъде налагана на хората, които не изпълнят задължението си при покупка да вземат касова записка и да я пазят до излизане от магазина. Това гласят промени в Закона за Данък добавена стойност, които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание, написа Труд.


В момента санкцията за това нарушаване е 5 лева Глобата може да бъде налагана на място с разписка от чиновниците на Национална агенция за приходите.

Тя беше въведена, с цел да накара хората да желаят касовите си бележки. Служителите на Национална агенция за приходите обаче до момента разбираха, че множеството клиенти не желаят да се разправят с продавача, и по тази причина действително санкционирани хора за това нарушаване няма или са единични случаи. Сега от Министерство на финансите оферират санкцията да бъде увеличена два пъти, а дали хората действително ще бъдат глобявани следва да забележим.

С други промени в закона е препоръчано санкциите за неиздаване на касови бележки също да бъдат увеличени два пъти. В момента, в случай че търговец не издаде касова записка, санкцията за физическо лице е от 100 лева до 500 лева, а глобата за компании и еднолични търговци е от 500 лева до 2000 лева С препоръчаните промени в Закона за Данък добавена стойност санкцията за жители ще стане от 200 лева до 1000 лева, а за компании - от 1000 лева до 4000 лева

Ако търговец бъде заловен наново, че не дава касова записка, санкциите ще бъдат още по-големи - от 400 лева до 2000 лева за жители и от 2000 лева до 8000 лева за компании.

Освен глоба за търговеца, санкция има и за самия продавач, който е бил задължен, само че не е записал продажбата на касовия уред. Глобата за продавач, които не е дал касова записка, в този момент е от 100 лева до 500 лева, а предлагането на Министерство на финансите е да стане двойно по-висока - от 200 лева до 1000 лева За продавач на заплата, в случай че бъде санкциониран с 1000 лева, ще бъде сериозен удар по бюджета му за месеца.

Всички тези промени са препоръчани, с цел да бъдат изкарани оборотите на ярко и търговците да заплащат дължимия Данък добавена стойност за активността си. Реално съвсем всички търговци към този момент дават касови бележки, само че не е такава обстановката в услугите. Фризьори, масажисти, автосервизи в множеството случаи не дават касови бележки. А оборотите им постоянно са такива, че би трябвало да заплащат Данък добавена стойност.

Освен повдигане на санкциите, от Министерство на финансите оферират с промени в данъчните закони да бъдат въведени и тласъци хората да желаят касови бележки. Едно от предложенията е, в случай че човек не получи касова записка, да не бъде задължен да заплаща. Това обаче може да докара до спорове сред търговец и клиент. Още при приемането на бюджета за 2023 година от Министерство на финансите предложиха клиентите в заведенията да не заплащат, в случай че не получат касова записка. Тогава ресторантьори споделиха, че клиентът може да не изчака да му донесат касова записка и просто да си тръгне. Сега предлагането е клиентите да не заплащат, в случай че не получат касова записка, освен в заведенията за хранене, а на всички места. Petel.bg


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР