Глината е много полезен елемент за подобряване на почвеното плодородие.

...
Глината е много полезен елемент за подобряване на почвеното плодородие.
Коментари Харесай

Как да направим глинестата почва плодородна

Глината е доста потребен детайл за възстановяване на почвеното изобилие. И тъй като не можем да я подменим, при верен агротехнически метод  е допустимо да получим добра годишна продукция. Затова би трябвало да знаем какви свойства имат този вид почви.

Дребните по мярка и компактно прилепнали една към друга частици правят глинестата почва мъчно пропусклива за въздуха и водата. В нея разлагането на органичната материя лишава повече време. Средата може да е прекомерно кисела или едва алкална. В тях има относително малко хранителни субстанции, а заради тяхната гъстота даже и те са лимитирано налични за растенията. Затова и кореноплодните култури се развиват доста мъчно в такава среда.

Глинестата почва не е най-хубавата за растенията, само че когато е даденост, може да се промени. Подобряването на състава на глинестите почви позволява да се получат положителни добиви. Това от време на време лишава много време, само че си заслужава, написа sinor.bg.

Основен миг при възобновяване е въвеждане на органични субстанции в почвата, а усилващ резултат имат сидератите. На първо време е належащо да се отстранен всички неравности, които могат да бъдат спънка за задържане на вода. Есенната обработка е наложителна, като буците пръст не се разрушават. Това би трябвало да се направи преди настъпване на преваляванията, а напролет се обработва още веднъж. Заедно с това се внасят:

1. Угнил оборски тор, който може да се внесе при есенната или пролетната обработка на почвата на дълбочина до 10 см. За 1 кв. м са нужни 1,5-2 кофи. Свежият оборски тор се внася единствено през есента.

2. Обработени дървесни стърготини, които разрохкват почвата чудесно. Желателно е те да бъдат от широколистен материал, тъй като смолите, съдържащи се в иглолистните, ще основат спомагателен проблем. Те могат да се смесват с оборски тор, а в противоположен случай, с цел да не извличат азот, належащо е да се добави авансово карбамид към стърготините (около 200 г на 3 кофи стърготини и 10 л вода).

3. Пясъкът може отчасти да замести органичните субстанции. Той има прелестни разрохкващи качества. Достатъчна е една кофа на 1 кв. м и е добре да се внася всяка година.

4. Сидератите са великолепно средство за възобновяване на почвеното изобилие и възстановяване на почвения състав. След прибиране на реколтата от ранни култури се сее лупина, фий, фацелия, грах, рапица, синап. Зелената маса се коси преди разцвет и се вгражда в почвата.

5. При обработката може да се внася още плява, наситнена дървесна кора, бурени и торф.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР