Гледката, която се разкрива пред очите ви, се разиграва на

...
Гледката, която се разкрива пред очите ви, се разиграва на
Коментари Харесай

Тази странна черна тинеста река в Аризона е съвсем истинска

Гледката, която се разкрива пред очите ви, се разиграва на 15 юли тази година в Аризона. И е напълно същинска.

Местната река Cañada del Oro се изпълва от пепел и сажди поради локалния пожар в Бигхорн, северно от Тусон, провокиран от гръмотевица и опустошил над 48 377 хектара от националния парк на 5 юни.

Това много страховито видео, оповестено от управляващите на окръг Прима в Twitter, е снимано от техен някогашен чиновник.

От една страна, сходни пожари нанасят съществени вреди на дивата природа. От друга, те вършат и бъдещите дъждове не по-малко рискови.

„ Пожарите като този в Бигхорн изпепеляват почвата дотам, че тя не може да всмуква вода – пишат управляващите на окръг Прима в Twitter. – Дори един по-лек дъжд може да провокира опустошителни наводнения и свлачища, постоянно без съвсем никакво предизвестие. “

„ Нужно е напълно малко дъжд, с цел да се провокират свлачища от изгорените, в сравнение с от неизгорените земи – разясняват от калифорнийския Център по науките за водата към Геоложкото сдружение на Съединени американски щати – Само 7 мм дъжд за 30 минути в Южна Калифорния е провокирал поток от остатъци. “

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР