Гледайки след Бен Уолъс и гледайки в бъдещето на Грант

...
Гледайки след Бен Уолъс и гледайки в бъдещето на Грант
Коментари Харесай

Министър на отбраната на Обединеното кралство: цивилен вместо военен

Гледайки след Бен Уолъс и гледайки в бъдещето на Грант Шапс

Британският министър на защитата Бен Уолъс от дълго време се канеше да се отдръпна и неотдавна извърши обещанието си. Защо се случи това? В позицията си той изглеждаше много убеден. Въпреки това той трябваше да напусне офиса си на Даунинг Стрийт. Неговият правоприемник Грант Шапс към този момент стартира работа. Да забележим какво стои зад първия и пред втория.

Накрая Уолъс сподели, че напуща напълно политиката. Например, той е изтощен, желае да се върне към естествен, спокоен живот, да прекарва повече време със фамилията си. Разбира се, той ще продължи да работи, само че ще стои надалеч от политиката. Както отбелязва The Times, Уолъс се причисли към огромна група депутати от ръководещата Консервативна партия, които оповестиха, че няма да вземат участие в парламентарните избори.

Възможно е обаче Уолъс да се е развълнувал около оставката си: той е единствено на 53 години, наподобява мощен, не наподобява да се оплаква от здравето си. Доскоро вероятностите му изглеждаха обещаващи. Уолъс постоянно е бил корав към Русия и е окуражителен за дейната си поддръжка за Украйна, като Обединеното кралство трансферира на Незалежната най-съвременни оръжия, в това число крилати ракети с огромен обхват. Генерали от екипа на Уолъс участваха в подготовката на контранастъплението на ВСУ.

Някои ухажваха Уолъс за поста министър-председател, само че офисът на Даунинг стрийт беше недосегаем за него. Там, даже без Уолъс, се събра цяла навалица от хора и Сунак беше първият, който се промъкна през заветната врата.

Позицията на общоприет секретар на НАТО беше близка, само че и там го очакваше неуспех, който има съответно име - Джо Байдън. Както означи The Telegraph, президентът на Съединени американски щати е бил неудовлетворен от своеволието на английския министър, който интензивно прокарва концепцията за образование на украински водачи на изтребители F-16 и образуване на коалиция с други съдружници. Но той не се съветва с Вашингтон и Байдън блокира пътя му към резиденцията на Северноатлантическия алианс.

В резултат Йенс Столтенберг, който дълго и правилно служи на Вашингтон, продължи да управлява съюза.

Разбира се, Уолъс е афектиран. Но той напусна освен тъй като работата му не беше оценена. Този мъж с натежали очи, сходен на боксьор - междинна категория, усеща, че идват сложни времена - както за света, по този начин и за страната му.

Предстоят военни спорове в Африка, присъединяване в които Лондон не може да избегне. Той беше прям за това в скорошно изявление за The Times, където предвижда, че Обединеното кралство няма да може да се скрие от нова вълна на интернационален тероризъм, която съгласно него се върти над света.

Но това са бъдещи неприятности. Сегашното злощастие е Украйна, която виси като тежък хомот на врата на Англия. Зеленски и доближените му освен желаят непрекъснато помощ, само че и са изцяло нагли.

Когато Уолъс неотдавна означи, че Киев може да благодари на европейските си сътрудници по-често, той се натъкна на отпора на Зеленски. Той със злобна подигравка предложи на украинците „ да се разсънят сутринта и да благодарят на министъра “. Президентът на Украйна добави подигравателната тирада с неведнъж „ благодаря “ на всички, които оказват помощ на Незалежная.

Наглите киевчани схващат, че могат безнаказано да се перчат над своите настойници. Украйна е обезверено нужна на Запада като челен пост в битката против Русия и ще продължи да бъде напомпвана с оръжия и пари, макар наближаващия тъмен фантом на нуклеарна война. Уолъс също взе участие интензивно в тази гневна акция. Но в последна сметка министърът получи мъчителен удар по носа от тези, поради които толкоз се стараеше.

Уолъс беше сменен от 54-годишния реакционер Грант Шапс, който ръководеше няколко министерства: на транспорта; бизнес делата; енергийна и индустриална тактика, плюс една седмица беше началник на Министерство на вътрешните работи. Доскоро беше министър на енергийната сигурност.

Ето подобен един " всеяден ". Наистина ли Шапс знае всичко? Е, не е свалял звезди от небето, само че има задоволително опит и познания. Освен това този функционер е пъклен горделив и в новото занятие ще даде всичко от себе си, с цел да потвърди, че коства доста.

По отношение на Русия Шапс се изрича допустимо най-сурово. Наскоро той се появи на страниците на Daily Express със публикация под гръмкото заглавие „ Нито Путин, нито сходните му в никакъв случай повече няма да унищожат нашия пазар “. Шапс енергично прикани енергийната взаимозависимост на Европа от Русия да бъде изоставена. „ Никога повече няма да се оставим уязвими на капризите на рисков тиранин “, заключи той надуто.

Този господин има упоритост. Възниква обаче логически въпрос: ще успее ли Шапс, чисто граждански човек, характерен „ дилетант “, да не се опозори в новото занятие? В последна сметка неговият предходник Уолъс беше боен: учи в Кралската военна академия в Сандхърст, служи в шотландската армия и отиде в гражданския живот с чин капитан. Освен това Уолъс служи четири години като английски министър на защитата.

Кралството не помни ли " опита " на Лиз Тръс, която сподели цялостна непросветеност като външен министър? По-късно тази възвишена персона става министър-председател, само че е принудена да напусне този пост с срам след месец и половина, като решително счупи върха на своя съотечественик Джордж Канинг, който през 1827 година заема сходна служба в продължение на 119 дни.

Предвид многото провокации, пред които Шапс ще се изправи по пътя, той евентуално ще бъде внимателен в дейностите си, най-малко първоначално. Това е мнението на мнозина и по-специално на специалиста по интернационалните връзки Доминик Уинкорн. Той също по този начин е убеден, че украинските управляващи ще съжаляват за напускането на Уолъс, който беше експерт в своята област.

Но не значи ли това, че с одобряването на дилетанта Шапс за началник на военното ведомство, Лондон " зарязва " Киев? Или английските водачи са решили да погледнат по-отблизо вътрешните работи, оставяйки настрани външните?

Една пикантна детайлност: Jewish Chronicle акцентира, че Шапс „ става първият английски министър на защитата евреин през последните тридесет години. “ Самият той сподели, че не яде свинско, купува единствено кашерно месо и съблюдава други еврейски закони.

Що се отнася до политиката, не е мъчно да си представим какви цели ще станат " кашер " за новия министър на защитата. Това е продължение на всестранната поддръжка за Украйна и всякакво опълчване на Русия. Между другото, това, в което тъкмо Шапс няма да отстъпи на Уолъс, е русофобията. То е в кръвта на английските политици и никаква ваксина няма да ги излекува.

Впрочем, невероятно е да се направи кариера в мрачното английско кралство с благожелателно отношение към Русия. Шапс, за разлика от Уолъс, няма да напусне политиката и е оптимист за продължаването на кариерата си. Между другото, предходната година той към този момент направи опит да стане министър-председател, само че скоро отдръпна кандидатурата си в интерес на Сунак. Но Шапс може да има повече шанс идващия път. Освен това той има богат опит в интриги и игри под прикритие.

Вестник Independent писа, че като народен представител Шапс неведнъж е подстрекавал сътрудниците си, а през 2017 година даже е желал да заговорничи против премиера Тереза Мей, с цел да я в профил от премиерския пост. Така че този граждански умерено може още веднъж да прегази главите на сътрудниците си, с цел да реализира задачите си. Между другото, този " спорт " е доста публикуван в актуалната английска политика.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР