Гледайки назад към нашата история, е много трудно да определим

...
Гледайки назад към нашата история, е много трудно да определим
Коментари Харесай

Кои са десетте най-велики български владетели?

Гледайки обратно към нашата история, е доста мъчно да определим с лека ръка кои са най-великите владетели, които нашата страна е имала. Съдбите на някои са трагични, само че това, което са създали за нас, е било грандиозно.

В тази публикация ще се опитаме да дадем наш отговор на въпроса за това, кои са най-великите хора, които са управлявали България. Обещаваме, че в резюме ще се аргументираме за всеки от тях. Класацията няма първи места, а по-скоро групира най-важните водачи, които са били отпред на страната. 

Аспарух

Редно е да стартираме с владетеля, който основава България през 681 година. Доста хора може да избират друго име пред това на Аспарух, само че точно от него потегля Дунавска България и нейното признание като независима територия след борбата при Онгъла. Синът на Кубрат Велики е бил умен общественик, военачалник и смел войник. 

Тервел

Владетел, който е прочут с прозвището Спасителят на Европа, няма по какъв начин да не откри място в тази публикация. Безпрецедентното велико дело на Тервел е прекъсването на арабската инвазия към Европа. За своите заслуги той получава купата кесар, а региона Загоре става част от рамките на България. Тервел има своята роля и във вътрешната политика на Византия. Благодарение на неговата помощ император Юстиниан застава на своя престол. Той по-късно се обръща против Тервел, само че е разрушен от войските на владетеля. 

Крум

Считаме въвеждането на първите закони като огромна крачка в установяването на страната. Именно поради това отдаваме справедливо място на хан Крум в тази ранглиста. Освен вътрешната му политика военните триумфи също имат значима роля. Нека не забравяме борбата при Върбишкия проход и разгромната победа над Византия, която приключва със гибелта на император Никифор. Това остава и един от дребното случаи, в които византийски държател умира на бойното поле. 

Омуртаг

Известен още като Хана строител. По негово време се построяват доста замъци, подписан е 30-годишен мир с Византия. Той продължава делото на своя татко Крум, като задълбочава промяната в страната. Все отново максимален белег остава строителната му активност, която дефинира образа и културата на Плиска и Преслав. Той възвръща столицата Плиска и ѝ дава нов искра. 

Борис Първи

Известен още като Борис Покръстител, това е владетелят, който постанова християнската вяра и спомага за основаването на писмеността. При него ставаме народ с една вяра и книжовност. От историческо значение той реализира едни от най-значимите достижения в региона на духовенството и културата за България. 

Симеон I Велики

Тук надали има мотив за коментар. Невиждан боен, териториален, стопански, културен и нравствен напредък. България е на три морета и е една от най-силните и могъщи страни в Европа и безспорен водач на Балканите. Симеон Велики реализира и голям брой военни триумфи, като най-значимата несъмнено е борбата при Ахелой. 

Самуил

Да, мнозина смятат ориста на Самуил за трагична и след неговата гибел нищо хубаво не следва за България, която изчезва от картата на Европа за интервал от към 200 години. Все отново синът на комит Никола е кадърен общественик, който дружно със своите братя оказва сериозен отпор на Византия и брани до финален мирис българската страна. 

Асеневци

Слагаме братята Петър, Асен и Калоян дружно в нашия лист. По време на тяхното ръководство България още веднъж се появява на картата и единствено за броени десетилетия става мощна и могъща страна. Братята ръководят умно и са храбри воини, което печели голям брой позитиви за страната. Безспорно върхът на техните старания бележи Калоян, който съумява да спечели царска коронизация и самостоятелна църковна организация.

Иван Асен II

Спираме се на Иван Асен II като виден представител на Второто Българско царство. След лекия крах под властването на Борил, Иван Асен II се възкачва на престола и връща блясъка на България. Извежда я още веднъж на територии, които граничат с три морета, и реализира голям брой дипломатически и военни триумфи. Западането на царството след гибелта му е тъжно завещание, само че до момента в който той е на власт, страната ни е извънредно просперираща. 

Борис III 

Цар Борис Трети е именуван Обединител поради връщането на Южна Добруджа в рамките на България. При това без сражения. Царят е обичан от народа си и от дистанцията на историята наподобява като ловък общественик, който се пробва да реализира най-хубавото за страната в комплицираното време, в което ръководи.

Еднажден - началото на Новата година за прабългарите

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР