Гледаме ги по телевизията. Пълним зали и стадиони по целия

...
Гледаме ги по телевизията. Пълним зали и стадиони по целия
Коментари Харесай

Те имаха всичко и го загубиха: 5 спортни звезди, които фалираха

Гледаме ги по малкия екран. Пълним зали и игрища по целия свят поради тях. Животът им е фантазия за милиони деца. Те са нашите модерни спортни идоли.

Минават няколко години и като че ли всичко се е обърнало с главата надолу. Чуваме имената на тогавашните звезди единствено около правосъдни и престъпни сюжети... или просто тънат някъде в давност и бедност. Оказва се, че това е по-скоро предписание, в сравнение с изключение.
 Официално: Легендата Майк Тайсън се завръща на кръга
Официално: Легендата Майк Тайсън се завръща на кръга

Ще взе участие в грандиозно боксово шоу с Джейк Пол

Преди няколко години Sports Illustrated направи изследване, съгласно което 78% от играчите от NFL банкрутират или са " на ръба " единствено две години след края на кариерата си. В NBA същото важи за 60% от звездите единствено 5 години след последния им мач. И това - в две от шампионатите с най-добре платени спортисти в света.

Причините са разнообразни, само че Investopedia ги свежда до две в действителност огромни:

Кариерата в спорта е къса - множеството хора работят сред 30 и 50 години от живота си. Професионалните спортисти имат не повече от 20, а в доста случаи - и по-малко. Това значи, че " прозорецът " за струпване на благосъстояние се отваря за доста малко. Ако не вземеш верните решения в точния момент и не спестяваш, един ден просто се оказваш без пукната пара.

Атлетите нямат финансови знания -най-високите хонорари се получават най-често във възраст, в която човек има житейски опит, само че не и при спортистите. Върховите години са преди 27-28, а на този стадий от живота си малко на брой гледат прекомерно напред в бъдещето. Най-честата неточност е да се построява жанр на живот, който е съчетаем единствено с пиковия миг в кариерата (и заплатата).

По-долу ще видите няколко образеца за топ спортисти, които са се оказали на дъното поради неумение да ръководят персоналните си финанси:

Майк Тайсън

Един от най-великите боксьори в историята беше нокаутиран финансово през 2003 година, когато беше заставен да разгласи, че няма пукната пара.

Множество афери, 5 деца от разнообразни дами и първокласен метод на живот костваха милиони на Тайсън. За да стане явен мащабът на прахосничеството му, съгласно NYT той е проработил на кръга общо към 400 млн. $.

Бижутата, сибирските тигри, отговорностите към данъчните и издръжката, обаче, " изгориха " всичко.

Ивендър Холифийлд

Един от най-големите противници на Тайсън (кой не е гледал -онзи- мач с ухото?) го конкурира и по пътя към банкрута.

При него той идва през 2008 година - благодарение на екстравагантното решение да си построи... палат. Имението със 109 стаи в Атланта е типичен излязъл от надзор план на човек, който просто е желал да има " огромна къща ". В един миг се оказва, че Холифийлд не може да си покрива заема за 10 милиона $ и банката продава парцела - за доста по-малко, в сравнение с той е дал.

Роналдиньо

Може би най-великият дрибльор във футбола сигурно няма да се класира високо в класацията на спортистите, които пазят режим и се славят с мъдрите си решения.

Така, след блестящата си кариера в ПСЖ, " Барселона " и " Милан ", Роналдиньо се оказа без пукната пара и с към 2 млн. $ задължения - в това число поради опит да строи в предпазена околност в Бразилия.
 Роналдиньо
Роналдиньо " промотира " Берое с няколко седмици забавяне

Пак е нещо

Даже разпродажбата на парцелите му не оправи изцяло борчовете му, поради което управляващите лишиха задграничния му паспорт. Ако би трябвало да се върнем на частта с мъдрите решения и Роналдиньо, опитът му да отиде в Парагвай с подправени документи му донесе и престой в пандиза.

Алън Айвърсън

В началото на новия век Айвърсън беше една от огромните звезди на NBA и " Филаделфия ". За 15 професионални сезона той има 11 All-Star участия и към 200 млн. $. Или по-скоро имаше.

След края на кариерата си през 2010 година Айвърсън продължи да устоя безценен антураж, да си купува облекла за по 10 000 $ месечно и да се оборудва с нови коли. Прибавете към този метод на живот проблеми с алкохола и хазарта и внезапно излиза наяве по какъв начин човек с 200 млн. $ може да е " на алено " единствено 2 години по-късно.

Брад Фридъл

Ще приключим с една искрено тъжна история. Тук не става дума за красиви дами, огромни къщи и скъпи коли, а за положителни планове с очебийно недобър резултат.

Брад Фридъл - една от легендите на футбола в Съединени американски щати със стотици мачове на вратата на " Ливърпул ", " Блекбърн ", " Фулъм " и " Астън Вила ", през 2007 година взема решение да направи нещо хубаво за родния си щат Охайо. Основава футболна академия, проведена като организация с нестопанска цел. Инвестира 10 млн. $ в плана.

Година по-късно идва Световната финансова рецесия и начинанието стартира да куца. През 2011 година академията затваря порти, а година по-късно Фридъл афишира банкрут. Академията му коства къщата, чиято продажба също не стига, с цел да се покрият отговорностите.

Управлението на персоналните финанси е сложен спорт, в който грешките се санкционират скъпо. На 10 април 2024 година от 9:30 часа в хотел Hyatt Regency Sofia форумът " Money.bg Лични Финанси " ще ви срещне с водещи имена от вложенията, банковия бранш, цифровите активи и доста други. С тях ще приказваме за това по какъв начин да накараме парите си да работят за нас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР