GlaxoSmithKline купува базираната в Бостън биотехнологична компания Affinivax в сделка

...
GlaxoSmithKline купува базираната в Бостън биотехнологична компания Affinivax в сделка
Коментари Харесай

GSK купува американската биотехнологична група Affinivax за 3 млрд. долара

GlaxoSmithKline купува основаната в Бостън биотехнологична компания Affinivax в договорка за 3 милиарда $, като по този метод ще укрепи бизнеса си с ваксини с нови технологии. Financial Times оповестява, че договорката е най-голямото придобиване на GSK след сливането с швейцарския производител на медикаменти Novartis през 2014 година Тогава GSK продаде своя онкологичен бизнес, купи бизнеса на Novartis с ваксини и фирмите сляха своите звена за потребителско опазване на здравето в взаимно дружество.

GSK, който е един от най-големите разработчици на ваксини в света, ще заплати 2.1 милиарда $ в този момент и още 1.2 милиарда на стадии, в случай че новата ваксина на Affinivax за бактериални пневмококови инфекции премине клинични изпитвания.
Проектът на Affinivax
Affinivax създава система за показване на голям брой антигени, която да сътвори ваксини, способни да научат имунната система да разпознава редица патогени по едно и също време и да основава защитни антитела и Т-клетки.
Реклама
Компанията е употребила технологията при създаването на ваксина за попречване на пневмококови инфекции, като пневмония и менингит. На този стадий, имунизацията минава към късен стадий на изпитване при възрастни над 50 години след обещаващи резултати от по-ранно изследване и се чака да стартира педиатрични изследвания по-късно тази година.

През 2021 година Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати даде статут на " пробивна терапия " на Affinivax като претендент за пневмококова ваксина, индикация, че счита, че това е новаторска технология, която регулаторът би трябвало да помогне за ускорение на стартирането на пазара. Освен това системата на Affinivax има употреба и в основаването на ваксини за други положения, в това число инфекции, добити в болница.

Придобиването идва, откакто GSK разгласи проекти за закупуване на експерта по рак на кръвта Sierra Oncology за 1.5 милиарда паунда през април, като част от проектите за подсилване на портфолиото от медикаменти на компанията.

GSK също по този начин се готви да отдели своето поделение за потребителско здраве в нова компания - Haleon, през юли. Това ще направи подразделенията за ваксини и фармацевтични артикули по-изложени на инвеститорски надзор, само че също по този начин ще даде на компанията непредвидена облага от към 7 милиарда паунда, която да влага.
Реклама
GSK от дълго време е водач в региона на имунизациите, макар че главният му принос към конкуренцията за ваксини срещу Ковид-19 беше да обезпечи веществото адювант, което покачва ефикасността на имунизациите, на други производители на ваксини. Компанията предвижда растеж на продажбите на своята ваксина Shingrix за херпес зостер и влага в последващо потомство иРНК ваксини с немския си сътрудник CureVac.

Стивън Бругер, основен изпълнителен шеф на Affinivax, счита, че " забележителните качества " на GSK ще оказват помощ на компанията му да създаде ваксини, които " се борят с нови и резистентни инфекциозни болести, за които през днешния ден няма ефикасни тактики за имунизация ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР