Главният прокурор Сотир Цацаров ще вземе лично участие в написването

...
Главният прокурор Сотир Цацаров ще вземе лично участие в написването
Коментари Харесай

Цацаров ще пише правила за реакция при обида на прокурори

Главният прокурор Сотир Цацаров ще вземе персонално присъединяване в написването на механизъм за реакция при засягане на положителното име на следователи и прокурори. Освен Цацаров, разпоредбите ще бъдат писани и от неговите сътрудници в Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) - Даниела Машева, Калина Чапкънова и Пламена Цветанова.

Прокурорите във Висш съдебен съвет първо дебатираха дали да не се причислят към стандартите за самостоятелност на правосъдната власт, които бяха признати от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет през предходната година. В последна сметка прокурорите взеха решение, че тези " стандарти " са писани главно за съдиите и мъчно могат да бъдат приложени в държавното обвиняване, оповестява Trafficnews.bg

``
реклама

Цацаров посочи, че стандартите за самостоятелност на съдите са обстоен и професионално направен документ.

" Стандартите са закрепени в редица български нормативни актове, а в интернационалните актове. Трябва да бъде разисквано дали да има стандарти за прокурори и следователи и дали да приемем механизъм за обществена реакция при засягане на тяхното положително име “, предложи основният прокурор.

Неговата концепция беше призната единомислещо, както се одобряват множеството хрумвания на Цацаров в Прокурорската гилдия. Така се стигна и до излъчването на работната група, която да изготви разпоредбите за реакция при засегнатост на прокурори.

Главният прокурор аргументира позицията си с делото " Алабин “, написа mediapool.bg. След оповестяването на оправдателната присъда е имало изказвания на юристите по делото, както и на прокурора Милко Момчев.

" На другия ден (след изявленията-б.р.) последва сигнал от отбраната, с която непосредствено се изиска дисциплинарно произвеждане против прокурора поради изказване и освобождението от служба на прокурор Момчев. Сигналът едно към едно беше заимствуван в няколко медии. Ние незабавно обявихме, че управлението на прокуратурата застава зад прокурора. Колегията (на прокурорите във Висш съдебен съвет също) дължи някаква реакция в такива случаи “, разгласи Цацаров.

Оправдателната присъда за рухналата постройка на " Алабин " беше произнесена през ноември предходната година. Сигналът до прокуратурата бе подаден от юрист Ина Лулчева, която е ангажирана по проблема. Тя цитира прокурор Момчев, който е споделил пред медиите следното:

" Основният и един от дребното очевидци Николай Александров на правосъдното разследване промени показанията си. Той твърдеше, че персонално Георги Кирчев (защитаван от Лулчева – бел.ред) е нареждал да се режат колони от постройката, което е довело до събарянето ѝ, а по-късно съобщи, че това не е правилно ", разяснява пред медиите прокурор Момчев.

Ина Лулчева споделя, че прокурор Момчев от години е изцяло наясно, че първичните показания на въпросния очевидец са били лъжливи и тъкмо затова даже не е повдигнал сходно обвиняване на клиента ѝ. Поради тази причина тя упрекна Момчев в заблуждаване на обществото.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР