Главният прокурор се срещна с близките на пострадалите при катастрофата

...
Главният прокурор се срещна с близките на пострадалите при катастрофата
Коментари Харесай

Гешев след катастрофата в Стара Загора: Трябва да се завишат наказанията

Главният прокурор се срещна с околните на потърпевшите при злополуката в Стара Загора три девойки. Окръжният съд в града остави 18-годишния водач под " домакински арест ". Иван Гешев напомни, че още преди година прокуратурата е предложила на Народното събрание да се завишат наказванията за водачи, провокирали произшествия с тежко потърпевши и починали.

Разследването на тежката злополука е под специфичен контрол на Апелативна прокуратура - Пловдив и на прокурор от Върховната касационна прокуратура. Иван Гешев акцентира, че за случая дежурният прокурор е известен доста късно от полицията.

" Единственото, което ще кажа е, че прокуратурата е известена 15 часа след произшествието. И то по телефона ", съобщи основният прокурор Иван Гешев.

По думите му има проблеми с първичните дейности по следствието и следва те да бъдат изчистени.

" Колегите споделиха, че ще ревизират разнообразни версии по тази причина дали има избрани нарушавания, свързани с длъжностни лица отвън прокуратурата, които реализират вероятно състав на закононарушение ", добави Иван Гешев.

Предстои да се реши дали има учредения следствието да бъде предоставено на друга окръжна прокуратура, с цел да се подсигурява обективност. Според Гешев поредицата от тежки произшествия още веднъж повдига тематиката за успеваемостта на наказванията.

" От една година сме внесли експертни оферти в Народното събрание тъкмо за пътнотранспортните катастрофи. За повишение на наказванията, тъй като това е действителен проблем за всички български жители. Затова в кои случаи да се квалифицира по-тежко като съзнателно породена гибел. А не по несъобразителност. Това са тематики на българските жители. Оказа се, че за жалост в един миг най-важното беше Бюрото по отбрана, което за мен и за прокуратурата не е никакъв проблем ", добави Иван Гешев.

Главният прокурор е сезирал Конституционния съд за наредбите в измененията на Закона за отбрана на очевидци, съгласно които дълготрайните материални активи на Бюрото по отбрана се лишават от прокуратурата в интерес на правосъдното министерство. Иван Гешев разяснява още, че взаимоотношението сред прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС е значимо за битката с изборната търговия.

" Вчера изготвих искане до министъра на вътрешните работи, до ръководителя на ДАНС за съставяне на взаимни щабове. Това беше традиция, добра процедура, съвсем 10 години. Моето мнение като човек, който работи от далечната 94 година е, че единствено взаимоотношението сред обособените институции в границите на техните пълномощия може да се реализира сериозен резултат ", разяснява още основният прокурор.

Според Гешев нарушената съгласуваност сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи към този момент дава отрицателен резултат.

" Иначе напрежението сред институциите или неприятния синхрон, както желаете го наричайте - цената я заплащат българските жители. И цената е увеличение на битовата престъпност, тъй като организирах няколко срещи с апелативни региони. Има скок на битовата престъпност ", акцентира основният прокурор.

Гешев сподели още, че не се е срещнал още с решението на Европейския съд по правата на индивида, с което семейство Баневи са осъдили България поради негово изказване. Допълни, че е употребявал израза " обезкостяване на предприятия ", тъй като по този начин хората от Троян и Девня определяли дейностите на подсъдимите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР