Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман обвини американската

...
Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман обвини американската
Коментари Харесай

Главният прокурор на Ню Йорк обвини ExxonMobil за фалшификация на данни


Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман упрекна американската нефтена корпорация ExxonMobil за това, че е подвела своите вложители като е фалшифицирала данни. Това заяви през днешния ден в. "Уолстрийт джърнъл".

Според данни на изданието, Шнайдер е разкрил, че ExxonMobil е предоставяла на своите вложители неблагонадеждна информация по отношение на въздействието на компанията върху изменението на климата и е фалшифицирала данните на регулаторните органи по света по отношение на отделяните от активността й нездравословни излъчвания във въздуха.

Разследването против американския нефтен колос се води от прокурорите на близо 20 щата, включително Ню Йорк и Калифорния. То бе стартирано през 2015 година, откакто над 40 водещи организации за отбрана на околната среда изпратиха отворено писмо до Министерството на правораздаването на страната с искане за федерално следствие на компанията. Сега управляващите удостоверяват съмненията им, че десетилетия наред ExxonMobil е крила от своите акционери и от обществеността същинските данни за нездравословното си екологично въздействие.

От ExxonMobil незабавно отхвърлиха обвиняванията, като подчертаха, че компанията неведнъж е спонсорирала проучванията на климатичните промени и намерено е разгласила своите резултати.

БГНЕС напомня, че актуалният държавен секретар на Съединени американски щати в действителност бешe основен изпълнителен шеф на енергийната корпорация досега, в който не пое длъжността си в Държавния департамент. Преди месец Шнайдер оправи обвиняване непосредствено към него, че до момента в който е заемал този си пост (в годините 2006 година – 2017 г.) Тилърсън е употребявал частен имейл акаунт, регистриран под псевдонима Уейн Тракър, с цел да укрива екологичните нарушаванията на компанията си. През него актуалният държавен секретар е получавал друга документи, включително и такава, отнасяща се до изменението на климата, световното стопляне, като също по този начин е водел и служебна преписка по въпроса. От прокуратурата показват също, че от ExxonMobil не са съобщили за акаунта и не са дали кореспонденцията по него. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР