Главният прокурор Иван Гешев засега няма да внася в парламента

...
Главният прокурор Иван Гешев засега няма да внася в парламента
Коментари Харесай

Не е достатъчно мотивирано. Гешев засега няма да иска имунитета на Делян Добрев

Главният прокурор Иван Гешев към този момент няма да внася в Народното събрание искане за свалянето на имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ, тъй като „ не е задоволително стимулирано “. Това оповестиха от държавното обвиняване в четвъртък с уточнението, че настояването е било върнато назад на Софийската градска прокуратура (СГП), която го изпрати на Гешев предходната седмица.

„ Същото не е задоволително стимулирано и не е съпроводено с нужния размер материали, даващ съображение за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на депутат “, се споделя в известието.

Добрев беше министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013). Става въпрос за обвинявания, свързани с така наречен дело за АЕЦ " Белене ", по което Добрев в началото беше измежду разследваните, само че преди две години изненадващо, който беше импортиран в съда.

Последва реакция от парламентарната група на ГЕРБ, от която оповестиха, че няма да поддържат свалянето на имунитета на сътрудника им. Самият Добрев разяснява, че няма проблем да се откаже от имунитета си, само че не има намерение да го направи, тъй като счита настояването на прокуратурата за опит за разпра. Той назова институцията " един наказателен орган ".

Междувременно СГП заяви във вторник, че предлага на основния прокурор да изиска имунитета и на по отношение на следствието за пране на пари, известно като „ Барселонагейт “.

Става дума за следствието,, която е обект на инспекция за възможна скица за пране на пари. Испанските управляващи подозират връзка с Борисов. Разследването на СГП по случая е висящо към този момент три години.

Според предлагането за събаряне на имунитета на Борисов, изпратено на основния прокурор, от събраните доказателства " може да се стигне до извода, че някогашният министър-председател е дал на трети лица добити вследствие на осъществено закононарушение средства за закупуването и наемането на недвижими парцели в чужбина ".

Моментът, в който СГП желае имунитетите на двамата депутати от ГЕРБ, съответствува с открития, чиято партия се разгласи за оставката на основния прокурор. Последваха обвинявания от Гешев в “политическа корупция ” и напън върху правосъдната система. Заместникът му Борислав Сарафов пък го упрекна, че се намесва по съответни каузи, с цел да ги държи “на трупчета ” и по този начин “изнудва политици ”.

, че ревизира сигнали и против Борисов и номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел. Именно тя се разгласи за оставката на Гешев и беше подкрепена от Движение за права и свободи. Веднага по-късно последва публично на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет основният прокурор да бъде отхвърлен. Миналата седмица стана факт и.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР