Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд (КС) да

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд (КС) да
Коментари Харесай

Гешев предлага да не се отнема автомобил, ако друг извърши престъпление с него

Главният прокурор Иван Гешев изиска от Конституционния съд (КС) да разгласи за противоречаща на главния закон част от наредба в Наказателния кодекс (чл. 240а, алинея 7 от Наказателен кодекс в частта " и когато не е благосъстоятелност на дееца " ), която се отнася за наложително безплатно лишаване на движими движимости, благосъстоятелност на разположение, което не е взело участие в закононарушение и не е било страна в наказателния развой.

Съгласно наредбата на член 240а, алинея 7 от Наказателен кодекс " транспортното или преносното средство, послужило за превозването или преместването на предмета на закононарушението, се лишава в интерес на страната и когато не е благосъстоятелност на дееца, в случай че цената му очевидно не подхожда на тежестта на закононарушението ".

Наказателната отговорност е персонална, а в оспорената част на наредбата на член 240а, алинея 7 Наказателен кодекс, въпреки и отнемането да не е категорично дефинирано като наказване, на процедура се глобяват лица за непозната виновност, което е конституционно нетърпимо като противоречащо на правилото на правовата страна, стимулира настояването си Гешев.

Главният прокурор показва, че цитираната наредба не подхожда на концепцията на конституцията за правова страна и произлизащите от нея права на цялост на частната благосъстоятелност (чл. 17, алинея 1 и алинея 3 КРБ), правото на отбрана (чл. 56 КРБ) и правото на отбрана в процеса (чл. 122, алинея 1 КРБ), защото притежателят на подлежащата на лишаване движимост, понасяйки самостоятелна тежест за непозната виновност, не разполага с никакви правни средства да отбрани законните си ползи.

" В колизия със предпазените от член 56 и член 122 от Конституцията права, съгласно атакуваната наредба тези лица нямат права нито в досъдебното произвеждане, нито в правосъдната фаза на процеса. Те даже може въобще да не знаят за засягането на собствеността им ", се показва в настояването до Конституционния съд. По този метод се нарушава салдото сред отбраната на публичния и на персоналния интерес.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР