Главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставката си и

...
Главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставката си и
Коментари Харесай

Гешев скъса оставката си в ефир: Борисов питаше за семейството ми и ми предложи да ходя посланик

Главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставката си и ще довърши седемгодишния си мандат, който завършва в края на 2026 година Това заяви той на брифинг в Съдебната палата, на който демонстративно скъса оставката си откакто тя му беше поискана от шестима прокурори от Висш съдебен съвет и от кандидат-премиера Мария Габриел.

 

Четири дни, откакто шестима прокурори от Висшия правосъден съвет желаеха отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, той даде да се разбере, че освен няма да реши самичък да напусне поста, само че и разгласи война на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и на заместника си Борислав Сарафов, чиято оставка изиска. И двамата за Гешев към този момент са " лицето Бойко Методиев Борисов " и " лицето Борислав Боби Сарафов ".

 

За Гешев, Борисов стои зад опита за неговото премахване, а Сарафов е " изменник на българския народ ". В Народното събрание пък е " целият политически отпадък, който би трябвало да бъде изметен ", а " политическата мафия, олигарсите и всички, които желаят да крадат, са се обединили ".

 

Пред публицисти в правосъдната палата в София в понеделник, Гешев сподели лист, подписан от него, в който той уведомява Висшия правосъден съвет, че напуща поста и моли да бъде назначен във Върховната административна прокуратура.

След като го сподели, той подвигна писалка и вместо да го подпише постепенно и демонстративно скъса листа и хвърли парченцата на земята.

Това е моята оставка, разгласи той и акцентира: 

Историята помни смелите и Не ме е боязън!

 

Той изтъкна, че през вчерашния ден в 10.00 часа бил привикан да си подаде оставката. Намесили и фамилията му. Заплашили го, че в противоположен случай ще натиснат копчето enter и щели да излязат клипове. Казали му, че е самичък на скалата, а там духа вятър.

По думите на Иван Гешев той е жертва на политическата мафия и олигархията.

 

Всичко почнало преди месеци, когато получил завоалирано предложение от Бойко Борисов за политическа кариера или посланическа - в Израел, или в Турция. Но ескалацията пристигнала, когато в Украйна декларирал, че в случай че Владимир Путин пристигна на посещаване у нас, ще го арестуваме съгласно интернационалните ни задължения. Гешев напомни, че именно премиерът Борисов подарил кученце на Путин.

Върхът бил, който " беше потрес за мен ", само че имал потребност от известно време да осмисли и преодолее случилото се.

 

Гешев не пожали и Движение за права и свободи като съобщи, че взимат безпринципни решения, които в етичен аспект граничат с изменничество.

 

Пазех ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че всички виждат какъв е политическият отпадък в това Народно заседание, призна основният прокурор, след което се зарече: Ще довърша мандата си!

 

Прокурор е бил натискан да приключи незабавно делото против Балцелона гейт, разгласи Гешев и акцентира: Това е опит за преодоляване на правосъдната система.

 

Правя каквото би трябвало, а да става каквото ще, съобщи основният прокурор. И не скри, че е имало напън върху него да хвърли оставка.

 

Време е да бъде изметен този политически отпадък, незавизимо какво ще ми коства в персонален проект, имам поддръжката на сътрудниците си, Прокуратурата е единна,категоричен бе Гешев.

 

Обичам България, Бог с мен, за живее майка България - приключи Гешев и напусна брифинга, очевидно разчувствуван.

 

Началото на изказването му стартира с първата хвърлена бомба: Преди месец получих завоалирано обръщение - споделиха, че е от Бойко Борисов, да стана дипломат в Израел или Турция. Гешев допусна, че несъмнено тогава е почнала подготовката на офанзивата против него.

А за атентата разяснява: " Аз считам, че това е целеустремен опит да бъде погубен! "

 

Ще кажа по какъв начин виждам аз офанзивите на политическата мафия, олигархията и престъпността, разгласи той.

 

" Вчера бях поканен до 10 часа през днешния ден да си подам оставката. Беше упоменато моето семейство и това, че в случай че не го направя, някой ще натисне копчето " ентер " с някакви неща, с някакви видеоклипове и за това по-добре да проявя здравомислие, тъй като животът продължава. Свършваше с " don't worry, be happy ". Имаше и персонални отклонения, че съм самичък на скалата, а там духа вятър ", разкри основният прокурор.

" Един човек, на който дължа опрощение, ми сподели, че историята помни единствено смелите. Аз не знам дали съм самоуверен, само че върша всичко в полза на хората ", отсече той.

" Ще ви изложа хронологично по какъв начин виждам аз офанзивите на политическата мафия, олигархията и престъпността и за какво се случи всичко това ", продължи Гешев и напомни за борбата му с съветското въздействие у нас, до момента в който някои някогашни министър председатели са подарявали кучета на Путин, визирайки Борисов.

" Прокуратурата беше атакувана необмислено. Обединиха се политическата мафия, олигарсите, нарушителите и всички, които желаят да продължат да крадат. Аз не желая това да продължава, тъй като затова ние живеем по този метод, по този олигархичен модел. И се надявам през днешния ден това да е краят на този олигархичен модел.

 

Лицето Борислав Боби Сарафов, който сподели, че политиката би трябвало да излезе от прокуратурата, аз съм склонен с него. Политиката би трябвало да излезе от правосъдната власт, където до момента в някаква степен се опитваше да я управлява деликатно, а в този момент го прави безобразно, брутално, нарушавайки всевъзможни закони на правовата страна и даже обикновен морал ", изригна Обвинител №1.

" Всичко стартира преди месеци. Тогава получих завоалирано известие, споделиха, че е от Бойко Борисов, да стана дипломат или в Израел, или в Турция. Или вероятно да имам политическа кариера в неговата партия. Не го взех съществено, само че очевидно тогава е почнало всичко ", разкри Гешев.

" След това имаше атентат против мен. За мен беше потрес и ми трябваше време. Вярвам, че истината ще излезе нескрито и нашите сътрудници ще се включат в следствието. Аз считам, че това беше опит да бъдат погубен. Подцених това, което се случи идващите дни.

 

Безобразна медийна офанзива против мен персонално и против прокуратурата. Това до някаква степен беше предстоящо. Това продължава години - знаете кои са те, знаете кои партии стоят откъм гърба, знаете за опитите за законодателните промени - закон за надзор на основния прокурор. Не знам дали той съответствува с този сюжет. По създание този закон е с една-единствена цел - в случай че може да бъде притеглен като обвинен основният прокурор и в случай че може да бъде овладяна прокуратурата ", сподели основният прокурор.

" Имаше опит да се измести опитът за атентат върху основния прокурор към това да се извинявам за какво съм останал жив. По тази причина и по персонални аргументи мълчах. Имах планувани от дълго време визити в Турция и Съединени американски щати, а през днешния ден трябваше да съм в Порто за конференция. През цялото това време основен прокурор беше лицето Борислав Боби Сарафов, до през вчерашния ден, когато подписах заповед да прекъсна отпуската си ", добави той.

Моят отдел по обществена връзка ме посъветва да дам изявление поради спекулациите и обидната за всеки магистрат гнусна медийна акция не толкоз против мен, колкото против прокуратурата. Дадох това изявление и обясних всичко, което знам за това закононарушение. Аз съм го споделил това още първия ден в разпита ми в качеството ми на очевидец. Мислех, че тематиката е завършена, само че се оказа, че това не е по този начин а е единствено началото ", сподели още Гешев.

" Сутринта на предишния понеделник мой другар ми се обади, непосредствен до ГЕРБ, и ми сподели, че лицето Бойко Методиев Борисов му се обадил и го питал къде е фамилията ми. Той е споделил, че не знае къде е. Семейството ми е в една другарска страна и една другарска прокуратурата към момента. Посъветвал ме е да спра да приказвам. Помислих, че нещо му става на този човек, какъв му е казусът. И това подцених. Видях по-късно едно мнение на моя заместител лицето Борислав Боби Сарафов. Обадих му се, той ми сподели, че го е доста позор, само че няма какво да направи. Попитах го дали знае, че това не дава отговор на истината, той сподели: " извинявай, но разбери ме ". Започнах да изчислявам какво ще се случи. На идващия ден - вторник, Сарафов сподели, че отива да даде изявление при Силвия Великова, тъй като по този начин го посъветвали и там съобщи, че ще желае оставката на Ясен Тодоров. После ми сподели, че това било единствено за пред медиите.

В сряда разбрах, не от него, че е внесъл предложение до Висш съдебен съвет да бъде отхвърлен господин Ясен Тодоров, негов заместител, тъй като давал медийни изказвания без негово единодушие. Имаме медийна тактика, съгласно която не би трябвало да желае такова позволение. А и господин Сарафов не ми е известно да е желал позволения за своите изказвания.

В четвъртък госпожа Габриел изиска моето освобождение.

Звъннах на един политик, жена, която познавам и считах за другар. Каза ми: " Разбери ме, бях до нея и от нея го чух за първи път. Тогава ми стана ясно, че това са го знаели в доста стеснен кръг - лицето Бойко Методиев Борисов и още един-двама такива. Тук ме учудва позицията на Движение за права и свободи, защото те са имали кардинална позиция постоянно ", продължи с разкритията си Гешев.

 

" Преразказах доста диалози, които организирах през последните дни по телефона и в къщата си - с политици, членове на Висш съдебен съвет и десетки магистрати. В петък приказвах с лицето господин Сарафов, той ми сподели, че съм знаел какво става, нямало какво да направи и да ми каже повече. Звъннах на един член на Висш съдебен съвет, поговорихме си, питах го за смешните учредения, той сподели: " Човек, аз не съм го прочел, дадоха ми го и единствено с цел да мога да си подам оставката или да ме отстранят. Ама вика - по-добре, имаш семейство... ", показа той.

 

" След това получих един есемес от Софийска апелативна прокуратура: " Много скърбя за това, което направих през днешния ден. Съжалявам. " Питах го защо съжалява, а той отговори за мнението, че са го предиздвикали да го пусне. Каза, че Сарафов го е предиздвикал ", гръмна с следващо разобличаване обвинител №1.

 

" Разбрах го - той ми е другар и ще продължи да ми е другар. В тежко здравословно състояние. И това ще тежи на съвестта на хората, които са го създали. Ако имат съвест.След това звъннах на всички апелативни прокурори. Във Варна ми споделиха, че им е звънял Сарафов, само че няма да взе участие в долни опити за прелом. В Бургас ми споделиха да разгадавам на тях. Във Велико Търново споделиха, че са с мен. Обади ми се зам.-административен началник на Пловдив, че Сарафов му е звънял със същата задача. Казал му е, че няма да взе участие, да се оправя с апелативния прокурор ", изясни Гешев.

 

" Реших да прекъсна служебната си командировка и нощес дойдох в град София. След това получих обръщение, че в случай че до 10 часа не си подам оставката, нали семейство тъй наречените, някой ще натисне копчето " ентър ".Беше неподписано и мога да допускам. Когато се убедя от кого е и когато съм сигурен дали е доближен на някоя партия, да вземем за пример ГЕРБ, ще ви уведомя ", добави основният прокурор.

 

" На никого не му се изсипвало това, което се изсипа на мен през последните 3 години. Проверки на семейство и другари, тъжби, пасквили, хиляди публикации, компромати. Всичко това демонстрира, че може би някой възприема, че аз съм бъг в системата.И този път би трябвало да бъда отхвърлен, с цел да може да работи системата по същия метод и да се краде. Обмислях дали си заслужава всичко това в персонален проект. Снощи взех решение твърдо, че си заслужава в името на децата и внуците ни. Този олигархичен модел, който ръководи България, би трябвало да завърши. Аз съм българин, прокурор, магистрат и мъж. Някои други очевидно не са ", изригна Гешев.

 

" Тези, които подписаха настояването от Висш съдебен съвет, бяха на спонтанния митинг в моя отбрана. Чух слух за оказван напън върху тях, за събирани подписи в лечебни заведения. Предстои да се обясни.Някои са заплашвани, други са стимулирани. Надявам се, че към момента има магистрати във Висш съдебен съвет, за които достойнството значи нещо. Всичко това, което се случи, ясно онагледява страната, в която живеем ", продължи Обвинител номер 1.

 

" Всесилен ли съм? Това, че вардя ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ясно е какъв е политическият отпадък в Народно събрание по изказванията на някои политици.Много малко от тях, множеството дами, демонстрираха какво е чест и достолепие. Това разруши опорката, че съм безотговорен, всесилен. И това е ясно на всички вас. Ясно е, че откакто всички се сплотиха против мен, аз и прокуратурата си вършим работата в полза на народа и закона. Гордея се с прокуратурата и следователите.Те демонстрираха, че сме постоянна институция. Получих стотици позвънявания за поддръжка и да не се отхвърлям ", разкри Гешев.

 

" Ще довърша мандата си, без значение от всичко това, което описах. Пропуснах нещо. Получих известие от един мой сътрудник прокурор, който ми написа: " Здравей, Иване. Не знам дали знаеш, само че господин Сарафов е споделил на еди кой си, един различен е споделил на еди кой си, че би трябвало да приключа делото " Барселонагейт ". Не знам дали си осведомен ". Казах му, че не съм осведомен ", сподели още основният прокурор.

 

" Аз ще довърша мандата си, тъй като за мен има единствено едно значение - българските жители да имат сигурност. Време е да бъде изметен този политически отпадък. Това не е моя работа, това е работа на българския народ. За мен като работа е значимо. Прокуратурата ще продължи по същия метод да работи. Независимо от всичко, без значение какво ще ми коства в персонален проект. Имам поддръжката на сътрудниците. Прокуратурата е единна и ще продължи да бъде единна. Е, постоянно има едно плъхче и няколко мишки. На този напън, на който е подложена прокуратурата, удивлявам се, че им трябваше толкоз време да изпълзят. Обичам България ", приключи Гешев.

 

Пред публицисти след изказването разгласи, че чака да види лицето Борислав Боби Сарафов има ли чест самичък да си подаде оставката след измяната към прокуратурата.

 

Главният прокурор приказва в наличието на тримата си заместници Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Даниела Машева. Там беше и административният началник на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова и представителят Сийка Милева.

  

Преди изказването си Гешев събра своите заместници.

Шестима членове на Прокурорската гилдия предложиха предварителното освобождение на Иван Гешев като основен прокурор.
Кадровиците оферират освобождението да е поради тежко нарушаване на служебните отговорности.
Предложението е подписано от Георги Кузманов, Огнян Дамянов (прокурорска колегия), Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова (квота на Народното събрание).

Според шестимата кадровици Гешев е уронил престижа на правосъдната власт като е наредил мистичният израелски контратерорист да се включи в следствието на атентата.

Това се случи, откакто претендентът на ГЕРБ за министър председател Мария Габриел сложи като приоритет в програмата си освобождението на Иван Гешев поради уронване престижа на правосъдната власт. Идеята беше подкрепена от всички партии в Народното събрание.

 

Оттук нататък Висшият правосъден съвет би трябвало да прегледа предлагането на шестимата членове на прокурорската гилдия за отстраняването на Гешев. Това е ще е третата сходна процедура пред този състав на съвета. Необходими са гласовете на най-малко 17 души от 23-ма членове, а по-късно Висш съдебен съвет би трябвало да предложи на президента Румен Радев да подпише декрет за освобождението на Гешев. Процедурата ще стартира от момента, в който Гешев получи настояването за отстранявато си. Засега няма информация това да се е случило.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР