Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище до Висшия съдебен съвет

...
Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище до Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Гешев в становище до ВСС: Не съм нарушил служебните си задължения

Главният прокурор Иван Гешев изпрати мнение до Висшия правосъден съвет (ВСС).

В него Гешев показва, че е не е направил нарушаване на служебните си отговорности.

Той добавя, че не е давал никакви инструкции на проверяващи, израелски специалист не е взел участие в дейности по следствието на гърмежа против колата му, а не е и допускан на мястото на огледа.

В отговора си до Висш съдебен съвет Гешев ползва заповеди, от които излиза наяве, че в избрани интервали от време е бил в отпуск, оповестява Българска телеграфна агенция.

Отговорът на Гешев е във връзка настояването на шестима членове на Висш съдебен съвет за предварителното му освобождение.

Към мнението на Гешев са приложени заповеди, от които се вижда, че от края на април до 17 май първо Красимира Филипова, а след това Борислав Сарафов ще извършват длъжността основен прокурор заради неговото неявяване.

Иван Гешев написа, че мъчно може да бъде разбрано изказванието на шестимата членове на Висш съдебен съвет за осъществени от него тежки нарушавания.

Става дума за преплитане на пълномощията на основния прокурор като обособен държавен орган и тези като административен началник на прокуратурата, без да има изясненост и конкретика, написа още основният прокурор до Висш съдебен съвет.

Той добавя, че в и настояването за отстраняването му са посочени текстове в Наказателно-процесуален кодекс, които нямат връзка със служебните отговорности на основния прокурор.

Гешев изброява и няколко обстоятелството - на 1 май функционалностите на основен прокурор са били делегирани на негов заместител.

Главният прокурор прецизира, че даже и да беше на работа, още веднъж няма по какъв начин да е направил нарушаване, тъй като след гърмежа към този момент е придобил качество на потърпевшо лице.

Междувременно беше обявено, че против основния прокурор от 2018 година досега са постъпили над 70 сигнала с изказвания за осъществени от него нарушавания и/или закононарушения. Сигналите са подадени от жители, юристи, цивилен сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации, осведомят от прокуратурата, представени от Българска телеграфна агенция.
 
Отделно от това институцията неведнъж се е самосезирала и по изявления в средствата за всеобща информация за да се ревизират изнесени данни за вероятно осъществени от основния прокурор нарушавания или закононарушения.

Сигналите, подадени в прокуратурата, навреме са изпращани по подготвеност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената способена прокуратура в страната да прави инспекции и следствия против магистрати, лица с имунитет, членове на Министерския съвет.
 
По сигналите наблюдаващите прокурори навреме са упълномощили осъществяването на инспекции на органите на Главна дирекция „ Национална полиция “, антикоруоционната комисия и други
 
Ежегодно сигнали против Иван Гешев са подавани и/или препращани до разнообразни съдилища, инспекторати, комисии.

От прокуратурата показват, че според настоящото законодателство не е имало и няма спънка да се води без значение следствие против основния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и формираните преписки Иван Гешев е давал неведнъж пояснения пред прокурор, Държавна организация „ Национална сигурност ” и Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.
 
В хода на осъществявани инспекции съгласно компетентността си прокурорите са се произнасяли всъщност, както се действа по всички останали преписки против български жители.

Стандартът е еднакъв, без значение от служебното състояние на лицето, против което е ориентиран сигналът, твърдят от държавното обвиняване и показват, че " внушенията, че основният прокурор е безотговорен, безотчетен и всесилен не дават отговор на истината ".
 
 
 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР