Главният прокурор Иван Гешев има намерение да засипе депутатите с

...
Главният прокурор Иван Гешев има намерение да засипе депутатите с
Коментари Харесай

Гешев ще засипе депутатите с цялата си шумна активност за 8 месеца |

Главният прокурор Иван Гешев има желание да засипе депутатите с цифри и таблици за активността си за 8 месеца - от януари до август в това число, макар че застана на поста през декември 2019 година Това се вижда от отчета, който той е внесъл за разглеждане в парламентарната правна комисия.

Според Гешев " тогава започва и продължава процесът на разбор на прокурорската процедура за извеждане на относимите най-съществени дефицити в материалното и процесуалното законодателство, методическото и организационно застраховане ".

Акценти в документа са дейностите на държавното обвиняване по време на коронакризата, продажба на медикаментите в интернет уеб сайтове, спекулата с защитни средства, нерегламентираното горене на боклуци в ТЕЦ-овете " Бобов дол ", " Брикел ", " Перник " и " Сливен ", внасянето на боклуци от чужбина, противозаконни сметища, неприятното положение на ВиК мрежата в страната, качеството на течните горива, строителството на противозаконни здания от " Нове Хоумс " на Васил Божков, отнетите културни полезности от обвинения предприемач и пр.  

Огромният по размер доклад от над 60 страници съдържа статистика на следените, новообразуваните и решени преписки в обособените региони на страната, правосъдни производства, дълготрайност в досъдебната фаза, върнати от прокуратурата каузи, данни за проведената престъпност и прочие

Специално място е отделено на делата с висок публичен интерес, както и на разследваните случаи за корупция, проведена престъпност, пране на пари, злоупотреби със средства от Европейски Съюз, данъчни закононарушения, трафик на хора и опиати и други.

От отчета се схваща, че отличници по невърнати от съда каузи са окръжните прокуратури в София, Монтана и Смолян и районните прокуратури в 20 града. Осъдени са 17 143 души с влезнал в действие неоправдателен акт, а оправданите са 338. 

Осъдените по каузи от висок публичен интерес са 2948 , а оправданите - 71. Гешев регистрира, че 48.9% от следените каузи са решени. Съдът е върнал на прокуратурата 3.4% от всички импортирани обвинителни актове по наказателни каузи. 

От доклада излиза наяве още, че през интервала от 8 месеца прокурорите са следили общо 701 каузи за проведена престъпност , на съд са предадени 372 лица, 38 наказателни производства против проведени незаконни групи са прекъснати.

Осъдени за присъединяване в проведени незаконни групи с дефинитивно влезнали в действие присъди са 92 души. 12 са оправдани.

За злоупотребата на евросредства е регистрирано, че решени са 99 досъдебни производства, което е 25.6% от следените каузи. На съд са предадени 20 души. 

Делата за корупция - в цялата страна са водени общо 2282 следствия за продажност, като 525 са делата, които са формирани през първите 8 месеца на годината. Предадени на съд са 283 души, върнати са 30 каузи. Окончателно наказани за корупция са 156 души, а 22-ма са оправдани.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР