Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви,

...
Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви,
Коментари Харесай

ЕС още не може да реши колко дълга отсрочка на Брекзит да даде



Главният договарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние съобщи, че блокът към момента не може да вземе решение за дължината на идната пролонгация на излизането на Англия и няма да го направи до идната седмица поради продължаващия спор в Лондон по настояването на премиера Борис Джонсън за предварителни избори, съобщи " Гардиън ".

След двучасова среща с посланиците на страните членки в Брюксел, Барние уточни, че " отличната " полемика не е приключила с решение.

Възможно е Европейски Съюз да не разгласи решението си в понеделник или вторник, откакто Народното събрание в Лондон гласоподава дали ще има предварителни изброи във Англия.

Мнозинството от страните членки желаят да одобряват изискванията на насилствено поисканата от Джонсън пролонгация в писмо, което той изпрати в събота и съгласно което Брекзит може да се отсрочи до 31 януари. Англия може да напусне по-рано, в случай че съглашението за отдръпването бъде преди този момент утвърдено от английския и от Европейския парламент.

Френското държавно управление обаче най-открито желае изясненост за задачите на възможна пролонгация. " Французите са, постоянно са французите ", сподели почитан посланик.

Заявката на Джонсън, че ще отдръпна законопроекта за съглашението, в случай че лейбъристите отхвърлят предлагането му за избори на 12 декември, разтревожи Брюксел.

По думите на френския президент Еманюел Макрон тримесечно удължение ще има смисъл единствено в случай че има избори.

В четвъртък френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален сподели, че е нужна изясненост за идващите стъпки в Лондон, с цел да се вземе решение в " идващите часове и дни ".

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин съобщи, че ще гласоподава за избори единствено в случай че Европейски Съюз удостовери, че ще даде тримесечна пролонгация.

Източник от съюза разяснява, че решението ще се вземе в понеделник или вторник, само че няма да има специфична среща, а ще се употребява писмена процедура.

Междувременно Джонсън акцентира, че ще продължи с проектите за овакантяване на Европейски Съюз и с вътрешния дневен ред на държавното управление, в случай че депутатите не поддържат предварителни избори, съобщи " Ройтерс ".

Вчера в писмо до Корбин, в което Джонсън изясни, че в случай че Европейски Съюз се съгласи на отсрочване на Брекзит до 31 януари, той ще се опита да прокара договорката си до 6 ноември. " Ако депутатите откровено желаят повече време да проучат тази прелестна договорка, ще го получат, само че би трябвало да се съгласят на парламентарни избори на 12 декември. Това е методът да продължим напред ", сподели Джонсън в телевизионно послание.

По-рано тази седмица английските депутати поддържаха законодателството за договорката за Брекзит, която Джонсън реализира с Европейски Съюз, само че минути по-късно гласоподаваха срещу късите периоди за утвърждението му в Народното събрание.

По проект Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври.

Франция кара другите да чакат

" Ройтерс " отбелязва, че Европейски Съюз се е съгласил с настояването на Лондон за удължение на крайния период за Брекзит, само че не е сложил нова дата за излизането, давайки на разделения английски парламент време да реши дали ще одобри проекта на Джонсън за предварителни избори.

" Имаше цялостно единодушие за нуждата от пролонгация ", разяснява чиновник от Европейски Съюз след срещата на посланиците. " Ще продължим работата през уикенда ", сподели още той, добавяйки, че посланиците ще се срещнат още веднъж в понеделник или вторник.

По думите на посланик Франция е предиздвикала останалите 26 да изчакат. " Всички желаеха решение през днешния ден. Но Франция имаше проблем с това и искаше да се изчака до понеделник/вторник, с цел да се види какво ще стане в Лондон ", добави той.

Според чернова на документ, забелязан от " Ройтерс " преди петъчната среща, отсрочката ще бъде дадена, с цел да може да се приключи ратификацията на договорката за " развода " с Европейски Съюз. Не е посочена нова дата за Брекзит, само че се споделя, че раздялата може да се случи по-рано, в случай че ратификацията бъде приключена по-рано концепция, позната като гъвкава пролонгация.

Не е ясно по какъв начин ще отговори Корбин след отлагането на решението на Европейски Съюз.

Повече за постигнатата от Джонсън договорка за Брекзит четете тук.

Как се стигна до молбата за отсрочване на Джонсън четете тук.

Какво съдържа законопроектът за излизането на Англия от Европейски Съюз четете тук.

Какви са вариантите за пролонгация четете тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (788)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР