Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние се оплака, че

...
Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние се оплака, че
Коментари Харесай

Барние скастри Лондон за тона при търговските преговори

Главният договарящ на Европейския съюз Мишел Барние се оплака, че решението на неговия английски сътрудник да разгласява нападателно писмо, призоваващо Брюксел да даде съображение, може да попречи на комерсиалните договаряния след Brexit.
С извънредно високомерен звук договарящият от Обединеното кралство Дейвид Фрост във вторник упрекна Европейски Съюз, че предлага " комерсиално съглашение с ниско качество ", за което той съобщи, че не е почтено за непосредствен и върховен сътрудник като Англия.
" Не бих желал тонът, който сте възприели, да повлияе на взаимното доверие и градивно отношение, което е от значително значение сред нас ", споделя Мишел Барние в писмо до Фрост.
Барние съобщи, че „ не счита, че размяната на писма във връзка с наличието на договарянията е безусловно най-хубавият метод за напредване напред “.
Недоброжелателната връзка пристигна единствено дни откакто трети кръг от видеоразговори завърши без прогрес, като всяка страна обвиняваше другата, че се окопава в позициите си.
В писмото си на три страници Барние прегледа от дълго време известната позиция на Европейски Съюз в договарянията и отхвърли аргумента, че Брюксел отхвърля на Англия типовете изгоди, които дава на други страни в комерсиалните съглашения.
Бившият френски министър настоя, че екипите му правилно съблюдават изискванията на политическа декларация, подписана с Лондон, която обрисува пътна карта за бъдещи връзки.
„ Това е единственият казус, който Европейски Съюз следва “, написа Барние, като назова всяко ново съглашение „ неповторимо “ и „ съобразено с колегата и ерата, с които е обвързвано “.
Фрост твърди, че възможното съглашение за свободна търговия би могло да следи от близко модела на покупко-продажбите, какъвто Европейски Съюз има с Канада, и сложи под въпрос за какво Брюксел се стреми към по-голям контрол върху търговията с Англия.
Но Барние изрично отбрани устрема на Европа към " равнопоставеност " - гаранция, че Англия ще съблюдава стандартите на Европейски Съюз в региона на околната среда, опазването на здравето, държавните помощи и други правила.
Това се трансформира в един от най-спорните аспекти на диалозите - дружно с желанието на Европа да резервира актуалните си права за лов на риба на кораби на Европейски Съюз във водите на Англия.
Четвърти кръг договаряния е избран за 1 юни, единствено седмици преди крайния период за удължение на договарянията - удължение, което министър председателят Борис Джонсън изрично отхвърли.
Вижте още:
Какво ще се случи след Brexit и какво значи той за Англия?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР