Главният методист на БФС Лъчезард Димов даде ексклузивно интервю за

...
Главният методист на БФС Лъчезард Димов даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Лъчезар Димов - главен методист на БФС: Не изоставаме като брой таланти от водещите нации

Главният методист на БФС Лъчезард Димов даде извънредно изявление за Българска национална телевизия, в което разяснява редица тематики, свързани с развиването на младите футболисти у нас.

Димов приказва по време на, които са част от проектонационалния тим до 14 години. Сред гостите на събитието бяха селекционерът на мъжкия народен тим Младен Кръстаич, техническият шеф на БФС Георги Иванов и още десетки треньори и експерти.

" Най-важното е, че успяхме за три дни да забележим общо 112 деца от 6 района на България, както и няколко, които играят в чужбина. Доволен съм доста от играчите, тъй като те вложиха всичко. Тези шампионати са значими, с цел да можем да повдигаме конкуренцията сред нашите състезатели и да имаме взор върху бъдещите ни национали. Ръководителите дадоха всичко от себе си, с цел да се получи един футболен празник ", стартира Димов.

Методистът разкри малко повече и към плана " Футболно бъдеще ", който е един от значимите цели в 4-годишната тактика за развиване на Българския футболен съюз

" Цялата стратегия е основана при започване на този сезон и ще се разшири през идващия, когато към този момент ще имаме и народен тим. 80 деца ще бъдат селектирани, 20 от които ще бъдат част от националния отбор, а останалите ще бъдат разпределени в разнообразни зони. Ще продължим с тази работа и за всяка една последваща възраст - U14, U15 и U16 ", показа Лъчезар Димов.

Специален посетител по време на " Турнира на гениите " беше и европейският първенец с Франция от 1984 година Жан Франсоа Дормел, а Димов приказва и за това каква е неговата роля в развиването на родните футболисти.

" Той ни дава скъпи препоръки за развиване на детско юношеския футбол и работи тясно с нас към този момент една година. От ФИФА също си кореспондираме с подобен човек и това е Калъм Ървинг. Техните рекомендации са да се концентрираме повече върху капацитета на играчите, а освен върху настоящото им показване. Да виждаме и децата, които след време могат да развият своя капацитет ", показа основният методист на БФС.

Накрая той изрази позиция, че България не изостава като брой футболни гении на водещите народи в спорта и показа по какъв начин би трябвало се отнасяме към родните състезатели, които демонстрират качества в ранна възраст.

" Не изоставаме като брой гении от водещите народи. Имаме доста мощни деца, само че е значимо да разпознаваме техния капацитет и да го развиваме, с цел да може нашата пирамида да бъде по-заострена и да прогресираме с годините ", разяснява Лъчезар Димов.

" Трябва да бъдем по-търпеливи към нашите гении и да им даваме повече благоприятни условия да разпрострат своя капацитет. Да мислим за тях освен на терена, само че и отвън него. Тези, които са по-талантливи не би трябвало единствено да ги обгрижваме, ами да ги " ръчкаме " положително, с цел да бъдат провокирани и да дават най-хубавото от себе си ", приключи основният методист на БФС.

Цялото изявление с Лъчезар Димов гледайте във видеото!

Автор: Мартин Гошев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР