Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск застана пред съда

...
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск застана пред съда
Коментари Харесай

Съдят Илон Мъск за измама на инвеститори

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск застана пред съда в Калифорния по дело за машинация, упрекнат, че е излъгал в туитове за превръщането на автомобилната компания в частна, което е нанесло вреди на вложителите.

Мъск беше свикан да свидетелства от юристите на ядосани вложители, които го упрекват, че през 2018 година им е предизвикал загуби за милиони долари с погрешни туитове за обезпечено финансиране за изкупуване от акционерите по 420 $ за акция.

Мъск, който купи самия Twitter през октомври, омаловажи силата на туитовете си, като при разпита означи, че един път е написал, че съгласно него цената на акциите на Tesla е прекомерно висока, и " тя се увеличи, което е контраинтуитивно ".

" Това, което се пробвам да кажа, е, че причинно-следствената връзка явно не е налице единствено поради един туит ", сподели Мъск в показанията, които продължиха единствено тридесет минути и трябваше да бъдат продължени в понеделник.

Изслушването стартира с показания на професора по право и бизнес от Харвард Гухан Субраманян, който беше свикан като специалист от ищците.

Той назова предлагането на Мъск, оповестено в Туитър, за превръщането на Tesla в частна компания, " илюзорно " и " просто неправилно " заради това, че се отклоняваше фрапантно от метода, по който нормално се реализират сходни мегасделки.

" Всичко, което мога да кажа, е, че това е просто погрешно; като въпрос на развой на договорка... това не е вярно ", сподели Субраманян, до момента в който беше разпитван от юрист на отбраната за туитовете на Мъск.

Свидетелските показания по делото започнаха в сряда, като юристът на смутените вложители сподели на правосъдните заседатели, че Мъск е излъгал, че има обезпечено финансиране.

Никълъс Порит, който съставлява основния просител Глен Литълтън и други вложители в Tesla, съобщи, че туитовете са коствали на " елементарните хора " загуби от " милиони и милиони долари ".

Призован като първи очевидец, 71-годишният Литълтън съобщи пред правосъдните заседатели, че през 2018 година е вложил съществено в Tesla по метод, по който е разчитал цената на акциите да се повиши до 500 или повече $.

Той свидетелства, че е бил " много шокиран " от туита на Мъск за превръщането на компанията в частна при цена от 420 $ за акция, тъй като това е заплашило съвсем всички пари, които е вложил в Tesla. " Това щеше да ме унищожи ", споделя Литълтън.

Той описа на правосъдните заседатели, че се е опитал да избави каквото е могъл от вложенията си, като се е измъкнал от множеството си позиции с голяма загуба.

Очаква се Мъск да продължи да дава показания по време на процеса в понеделник, когато юристите му ще имат опция да отхвърлят обвиняването, че е целял машинация.

В личните си встъпителни думи юристът на Мъск Алекс Спиро съобщи, че макар че туитовете може да са били " необмислен избор на думи ", те " не са машинация ". Очаква се процесът да продължи три седмици. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР