Главният инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора

...
Главният инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора
Коментари Харесай

Съд сезира прокуратурата за узурпация на власт от главния съдебен инспектор Точкова

Главният контрольор към Инспектората на Висшия правосъден съвет (ИВСС) Теодора Точкова заема нелегално тази служба към този момент година и половина, което не просто прави актовете ѝ противозаконни, само че и сочи към закононарушение срещу ръководството. Това всъщност приема съдията от Софийския областен съд Мирослав Петров в решение от 8 декември, с което анулира акт, публикуван от Точкова, с претекст, че тя към този момент не може да упражнява властта на основен контрольор на ИВСС. Съдията сочи, че ще сезира прокуратурата за нелегално практикуване на пълномощия от страна на Точкова.

Решението на СРС предстои на касационно обжалване пред Административен съд - София-град, в 14-дневен период от приемане на известието за правенето му. Същественото е, че то идва единствено два дни след против наложена му санкция за закъснение на декларацията му с 12 дни. В жалбата си арбитър Петков излага безусловно същите причини за липса на подготвеност на основния правосъден контрольор Теодора Точкова заради изминал мандат. Той дори прави искане до съдията по делото да сезира Общото заседание на Върховен касационен съд с предложение да сезира Конституционния съд (КС) с запитване може ли категорично или безмълвно да се удължава изтеклия парламентарен мандат на Точкова и може ли тя да упражнява господарски пълномощия след приключването на мандата си.

Тезата, че Точкова, а и инспекторите от ИВСС, към този момент година и половина извършват функционалностите си без никакво съображение, тъй като мандатът им е изминал, с което се приключват и пълномощията им, не е нова. Сега обаче обществено се слага освен въпросът, че те са получавали заплати и спомагателни хонорари без съображение, които би трябвало да върнат. Поставя се и въпросът за привилегиите, които получават.

Нещо повече, съдии разясниха пред " Капитал ", че поради самоволното удължение на мандатите им Точкова и инспекторите в ИВСС освен са изгубили правото да употребяват кариерните бонуси, които в 44-ото Народно заседание ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподава особено за тях, само че даже нямат право да желаят възобновяване на предходните си длъжности в правосъдната система, тъй като и двете благоприятни условия са обвързани с направено от тях искане в 14- дневен период от приключване на мандата (или предварителното ме прекратяване).
Реклама СРС: Мандатът е очакван в публичен интерес без значение от правния нихилизъм на Народното събрание
От 9 април 2020 година Теодора Точкова не е основен правосъден контрольор, защото мандатът ѝ е изминал на тази дата. Това приема Софийският областен съд с решението си от 8 декември, с което анулира наказателно разпореждане, подписано от Точкова, с претекст, че тя няма подготвеност да го издаде.

Решението е по тъжба на някогашния арбитър Методи Лалов, в този момент столичен общински консултант от " Демократична България ", против наложената му санкция от 400 лева за неподадена следваща декларация за имущество и ползи, каквато дължи в период от една година след напускането на правосъдната система. Съдът въобще не се занимава с преценка всъщност дали в тази ситуация Лалов е направил нарушаване или не, а единствено установи обстоятелството, че все още на налагане на санкцията - 29 март т.г., Точкова не е имала качеството на основен контрольор.

Поведението на Теодора Точкова в един нескончаем интервал граничи с неприемлива узурпация на господарски пълномощия от фигурата на основния контрольор на ИВСС и опонира на мандатността като главен принцип за действието на обществените управляващи, тяхното разделяне и държавността, се споделя в претекстовете на съда. В умозаключение съдът категорично отбелязва, че не би могъл да се трансформира в безгласен констататор на наличните по делото данни за съществуване на закононарушение срещу ръководството по член 274, алинея 1 Наказателен кодекс (самоволно осъществяване на пълномощия, с които не разполага), заради което ще сезира Софийската районна прокуратура, а тя да реши дали има закононарушение в тази ситуация.

Съдът не приема причините на отбраната на Точкова, че тя продължава законно да заема длъжността си тъй като " липсва акт, въз основа на който определената за основен контрольор на ИВСС, госпожа Теодора Точкова да е освободена от заеманата служба ".
Реклама
Конституционно открит мандат не може да бъде удължен, пълномощията на инспекторите при ИВСС се приключват с неговото приключване, без да е нужен експлицитен акт на Народното събрание, споделя съдът и добавя, че не е известно предходният основен контрольор на ИВСС Анна Караиванова да е била освободена с умишлен акт на Народното събрание.

" [Мандатът] е очакван в публичен интерес, пази демокрацията и устоите на правовата страна, предотвратява трансформацията на държавната власт в тирания и не на последно място съставлява самобитна гаранция за самостоятелност на държавния орган при реализиране на предоставените му функционалности. Доводи за противното не могат да се изведат и от демонстрирания юридически нихилизъм от висшия законодателен орган в страната, който е абдикирал в нескончаем интервал от време от вменените му с Конституцията отговорности за вербуване на състава на ИВСС и чиято бездейност провокира конституционна рецесия, досежно невъзможността посоченият държавен орган да действа в сходство със закона. "
Висш съдебен съвет и Инспекторатът резервираха безмълвие
Чрез пресцентъра на Инспектората на Висш съдебен съвет " Капитал " изиска формален коментар на казуса от госпожа Точкова или от институцията. До момента подобен не е получен.

Потърсихме и коментар от Висш съдебен съвет. Получихме отговор, че представляващият съвета Боян Магдалинчев " няма опция да направи коментар, защото е зает със съвещанието на Комисията по професионална нравственос - Съдийска гилдия, на което следва да бъде разискван отчета по отношение на притежаваните нравствените качества от Галина Захарова - заместник-председател на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия, и претендент за ръководител на Върховен касационен съд. Заседанието е планувано за 15.00 ч. и ще се излъчва онлайн посредством интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет. " Ако и когато господин Магдалинчев се освободи и даде коменетар на " Капитал ", навреме ще го публикуваме към текста.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Неща 3 Пазар на труда 1 Медийна сергия 2 Банки и финанси 3 Енергетика 1 Неща 2 Медийна сергия 3 Енергетика Реклама
Тепърва Висш съдебен съвет - може би в различен състав - ще се сблъска с този проблем. Законът за правосъдната власт планува, че основният контрольор и инспекторите в инспектората имат право да бъдат възобновени в правосъдната система на служба с една степен по-висока от заеманата преди избора, при изискване че при приключване на мандата или при предварителното му преустановяване заради оставка, те са подали молба до съответната гилдия на Висшия правосъден съвет в 14-дневен период от деня на приключване или предварително преустановяване на мандата. В случая този период е изтърван окончателно. Ако молбата не бъде почетена, те се възвръщат на предходната си или равна по степен служба. В случая този период е изтърван.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мирела Веселинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР