Главният духовник на джамия в иранския град Захедан е бил

...
Главният духовник на джамия в иранския град Захедан е бил
Коментари Харесай

Нови протести в ирански градове, загинали са духовник и служител на паравоенните сили Басидж

Главният свещеник на джамия в иранския град Захедан е бил убит при траялите през днешния ден антиправителствени митинги в Иран, заяви формалната иранска осведомителна организация ИРНА. При конфликти в град Карадж е умрял чиновник на паравоенната милиция " Басидж ", добавя полуофициалната иранска организация Тасним.

" Сформирана е специфична оперативна група за идентифициране и арестуване на причинителите ", съобщи Ахмад Тахери, шеф на полицията в Систан и Белуджистан.

Захедан беше сцена на едни от най-кървавите конфликти по време на митингите, обхванали Иран, показва Ройтерс. Според информация на правозащитната организация " Амнести интернешънъл " на 30 септември там минимум 66 души са били убити от силите за сигурност.

Според основаната в Норвегия правозащитна организация " Иран Хюман райтс " през днешния ден доста хора са се присъединили в митинг в град Карадж, покрай Техеран, добавя " Франс прес ". Акцията е била проведена във връзка 40-ия ден от гибелта на Хадис Наджафи, 22-годишна демонстрантка, която съгласно деятели, е била убита от иранската полиция през септември. Ирански служители на реда през днешния ден блокираха пътя, водещ от града към локалното гробище, с цел да попречат на протестиращите да се съберат там.

Полуофициалната организация Тасним заяви, че в Карадж е бил погубен чиновник на паравоенната милиция " Басидж ", която взе участие в потушаването на митингите, а петима служители на реда са били ранени.

Протести имаше през вчерашния ден в кюрдските региони на Иран. Там в град Санандадж, съгласно правозащитници, е бил погубен 18-годишен стачкуващ.

От 16 септември, когато в Иран започнаха митингите, провокирани от гибелта на Махса Амини - арестувана от полицията за нарушаване на разпоредбите за облекло и изпаднала в кома в ареста, минимум 176 души бяха убити, споделят правозащитници. Още 101 протестиращи бяха убити в протестни акции в Захедан, избухнали след изнасилването на млада жена от служител на реда. Сред всички тези жертви най-малко 40 са малолетни. Хиляди участници в митингите бяха задържани, от които 1000 към този момент са с повдигнати обвинявания и може да получат смъртни присъди.

Иранските управляващи упрекват Запада, че подклажда демонстрациите, които те разказват като безредици.

Същевременно четиридесет авторитетни правозащитници и юристи намерено разкритикуваха иранските духовни управници, съобщи Ройтерс. В обща декларация те декларират, че заглушаването със мощ на гласа на дисидентите няма да дава дълго време резултат и ще надделеят протестиращите, призоваващи за нов политически ред в страната.

" Правителството продължава да тъне в илюзии и да има вяра, че може да репресира, да арестува и да убива хората, с цел да заглуши гласа им ", споделят правозащитниците и допълват, че Бог ще застане на страната на народа и в последна сметка държавното управление ще бъде отстранено. " Гласът на народа е глас Божи ", допълват те.

Сред подписалите общата декларация са юристът Сайед Деган, който съставлява хора с двойно поданство, арестувани в Иран по обвинявания, свързани със сигурността на страната. Сред подписалите документа е Гити Пурфазел, която бе измежду деятелите, арестувани за сключване на отворено писмо през 2019 година с апел към аятолах Али Хаменей да подаде оставка. Активистката бе освободена през 2021 година

Междувременно немското държавно управление прикани през днешния ден жителите си да изоставен Иран поради риск от арести на случаен принцип и постановяване на тежки присъди. Берлин предизвести, че хората с двойно поданство, изключително тези с иранско и немско поданство, са изложени на най-голяма заплаха и има съответен риск от задържане, разпити и постановяване на дълги присъди, съобщи Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР