Главната причина да сме във Вегас, освен да изгубим 100

...
Главната причина да сме във Вегас, освен да изгубим 100
Коментари Харесай

Едно момиче открива Гранд Каньон

Главната причина да сме във Вегас, с изключение на да изгубим 100 $ в казината, е Гранд Каньон. Част от маршрута ни минава през Historic Route 66, за който толкоз съм слушала и съм се чудела какво съставлява. Ами в действителност не е нищо изключително, само че пък ме обзема едно хубаво, любопитно и благо чувство, до момента в който се движим по него. Не срещаме доста коли, тъй като от дълго време е издигната различна автомагистрала, която се употребява. Ние преднамерено не минаваме по нея. Караме си по Route 66, виждам полетата в профил и в главата ми звучи музика. Стигаме до едно градче на име Seligman, на чиято табела написа: “Родното място на Route 66 ”. Тук всяко кафе, заведение, даже и бензиностанцията се споделят Route 66.

Наближаваме. Представяла съм си Гранд Каньон като голяма бездна на средата на пустинята. Нищо сходно. Местността, в която навлизаме, е горска, планинска и зелена. Пристигаме към обяд. Снабдяваме се с карта. Оказва се, че сме от едната страна на Каньона и обикалянето й ще отнеме през целия ден. А другите, по-дивите елементи можело да се изследват с дни. Въобще не съм подозирала, че мащабът е подобен! Паркираме колата и тръгваме към първата точка от картата. Ходим по пътечка, осеяна с шубраци и дървета. Озоваваме се на ръба на отвесни големи скали и замлъкваме. Природата тук е рисувала, рисувала и нарисувала най-големия си шедьовър. Скалите слизат внезапно надолу. Каньонът е извънредно необятен и далечните му краища разрязват хоризонта. На места алените скали са осеяни със зеленина и растителност. Не са просто скали, а са жива мощ. Изобщо не можем да повярваме, че тази чудовищна хубост е създание на една река. Търсим я с взор надолу из назъбените многолики форми, само че не я намираме. Потегляме, сащисани от гледката към идната точка. Решаваме да пробваме директен път, само че той е ограден с огради и надпис за нараснало равнище на радиоактивност. Каньонът отделя уран.



Следващата ни панорама ни чака още по-красива от предходната. Да видя тези цветове, огряни от слънцето, безусловно затруднява дишането ми. Досега смисъла на израза „ стопира ми дъха “ не ми беше познато. На една канара насреща стои орел и се взира напред. Ние гледаме него. Той наподобява като стопанин, смълчано втренчен в царството си. А ние отдалеко го снимаме с дребните си фотоапаратчета. Не помръдва.

На идващото място, на което стопираме, прелита друга птица. Далеч е, само че ми се коства, че е по-голяма от орел. Носи се по въздушното течение, след това се издига над нас. Да, доста е огромна. Гранд Каньон е дом на кондори. Всеки от тях е маркиран и преброен. Значи сме видели кондор. Слав не ми има вяра. Кондорът прелита над нас. Крилата му са разнообразни от тези на орела и наподобява съвсем на фотографията от осведомителната табела. Опитваме се да го снимаме, само че е мъчно. Кондор лети във величествения си кондорски дом. Сигурна съм!

Мен естествено ме е боязън от високо. А такава височина и дълбочина във всички направления не съм виждала през живота си. Трудно ми е да се доближа до някоя канара, до момента в който вървим. Слав застава на ръба и разперва ръце. Снимам го, удивлявам се и му изпитвам завист!



 

Малко по-надолу вземам решение и аз да опитвам. И аз желая героична и в същото време небрежна фотография на ръба на заплахата. Така се случва, че краката ми се разтреперват и не мога да застана права, само че въпреки всичко сядам. Умирам от боязън. Гледам напред в тази пропаст и имам възприятието, че ще ме дръпне. Впивам ръце в камъка, на който съм седнала, притегляйки се обратно. Слав се пробва да ме снима, до момента в който се дръзвам обезпокоеното, стремейки се да наподобявам естествено приседнала на високата канара. Нищо повърхностно, да не приказваме за героично, не се получава, само че пък за мен си е огромно достижение.



На последната ни точка от разходката виждаме три значими неща:

1. Сладко пухкаво зайче, което стои на пътя и мърда с ушички. Представям си по какъв начин му даваме тревичка да хапне, а след това се сгушва в скута ми и дружно се любуваме на гледката. То ни поглежда и се затичва бързо към храстите.

2. Залезът или по-скоро „ Преди залеза “. Гранд Каньон е доста хубав таман преди да се скрие слънцето. Точно сега, в който слънцето е ниско и огрява скалите, това, което се разкрива пред очите, е неописуемо. Червеното и зеленото имат най-малко 24 нюанса, които се хващат за ръка и танцуват танц на светлини и сенки. Когато слънцето се скрие, цветовете и скалите угасват.

3. Реката! Ето я реката, която е основала това знамение на природата. От височината, от която я гледаме, наподобява огромна, само че не голяма. Не можем да преценим дали е бурна. Но това е тя: реката- творец. Да живей!



Автор: Диляна Георгиева

Диляна е маркетинг специалист, животоизследовател и изследовател на познания. Повече от нея можете да откриете в блога й One Girl Finds.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР