Главна инспекция по труда излезе със специални указания днес във

...
Главна инспекция по труда излезе със специални указания днес във
Коментари Харесай

Как ще се плаща за работа на 27 декември

Главна ревизия по труда излезе със специфични инструкции през днешния ден по отношение на многото запитвания до ведомството кои са почивните дни по време на Коледните и Новогодишните празници и по какъв начин се заплаща трудът през тях в бизнеси с непрестанно произвеждане.

Агенцията категорично прецизира, че 27 декември 2017 година не е формален, празничен, само че е задочен ден.

Официалните празници през годината са регламентирани в член 154, алинея 1 от Кодекса на труда. В алинея 2 на същия член е написано категорично, че „ когато формалните празници по алинея 1, като се изключи Великденските, съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

Празничните дни за Коледните празници съгласно Кодекса на труда са 24, 25 и 26 декември 2017 година А 27 декември е задочен, заради обстоятелството, че 24-ти съответствува с почивен ден – неделя. За празничен ден по отношение на Новогодишните празници е разгласен единствено 1 януари, който е понеделник.

За заплащането на труда в неприсъствения ден - 27 декември би трябвало да се ползват регламентите за работа в почивни дни, разясняват още от инспекцията. Размерът, с който би трябвало да бъде увеличено дневното заплащане, зависи от метода на отчитане на работното време – подневно или сумирано, както и дали лицето работи на ненормиран работен ден.

Във всички случаи – без значение от метода на отчитане на работното време, трудът, положен на формален празник, се заплаща с най-малко 100% нарастване. Самият метод на отчитане на работното време – подневно или сумирано, както и дали лицето работи в изискванията на ненормиран работен ден, имат значение при заплащането на изключителния труд, положен в празнични и почивни дни.

Ако работното време се регистрира подневно или лицето работи на ненормиран работен ден, положеният труд в празнични дни постоянно е ексклузивен и също се заплаща със 100% нарастване. Така служащият или служителят би трябвало да получи нарастване на дневната си отплата в четворен размер – подсилен размер на трудовото заплащане за работа на формален празник и подсилен размер за положения ексклузивен труд. Работата за тези лица в почивни дни, в тази ситуация и на неприсъствения 27 декември, също е ексклузивен труд. В този случай обаче надницата се усилва с най-малко 75% - единствено за положения ексклузивен труд.

При сумирано отчитане на работното време изключителният труд се изплаща с 50% нарастване, само че едвам в края на отчетния интервал, в случай че бъде регистрирано полагането на подобен. В този смисъл самото полагане на труд в празничен и почивен ден не значи безусловно полагане на ексклузивен труд и надлежно той не се заплаща с нарастване.

За работа в дните на публични празници, служащите и чиновниците, за които е въведено сумирано пресмятане на работното време, имат право да получат не по-малко от удвоения размер на трудовото си заплащане, т.е. не по-малко от две надници. При полагане на труд по график при въведено сумирано пресмятане на работното време на неприсъствения 27 декември, законът не планува нарастване на възнаграждението.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР