Главболгарстой започва строителството на газовата връзка България - Сърбия, която

...
Главболгарстой започва строителството на газовата връзка България - Сърбия, която
Коментари Харесай

"Главболгарстой" започва строителството на газовата връзка България - Сърбия

" Главболгарстой " стартира строителството на газовата връзка България - Сърбия, която ще поддържа енергийната сигурност в района. Проектът се реализира след 10-годишно закъснение, като предходната седмица тръбите за интерконектора дойдоха на пристанището в Бургас. Той е определян от " Икономическия и капиталов проект на Европейски Съюз за Западните Балкани " като един от основните за прехода от въглища към по-устойчиво произвеждане на сила.

Газовата връзка е финансирана от Европейски Съюз и Европейската капиталова банка посредством 49.5 млн. евро грантове и 25 млн. евро заеми. Тя ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия, разширявайки опциите за достъп на двете страни до европейския пазар на природен газ. Прогнозният потенциал на новата тръба ще разреши притока на 1.8 милиарда куб. м газ годишно.

" Общата дължина на трасето е към 170 километра - от град Нови Искър край София до град Ниш в Сърбия, като на българска територия то е с дължина към 62 км. Проектът е от голяма важност за целия район, това е и единственият газов план, влизащ в десетте ПОИ (проекти от общ интерес за ЕС), и ние като строители сме извънредно стимулирани да го осъществяваме по отношение на най-високите стандарти ", споделя основният финансов специалист във компанията реализатор " Главболгарстрой " Харалампи Парашкевов.
Поредна стъпка към обязаност с Европейски Съюз
Посланикът на Европейски Съюз в Сърбия Еманюел Жофре счита, че планът е поредна стъпка към по-добрата съгласуваност на района със съюза. " Обвързваме се в две доста значими области. Първо, енергийната сигурност и второ - по-чистата околна среда. Тези два аспекта са основни в подтекста на европейската интеграция и през днешния ден се подхваща основна крачка към гарантирането на тъкмо тези две неща ", показва Жофре.
Реклама
Очаква се до октомври 2023 година трасето да бъде приключено. От сръбска страна също настояват, че връзката ще бъде приключена до началото на идващия отоплителен сезон. Директорът на " Сърбиягаз " Душан Баятович разяснява, че досега са закупени към 50% от тръбите, а близо 90% от трасето е разчистено. Около 25% от тръбите са заварени, като би трябвало да стартира полагането, а отчуждаването на терените е приключило сполучливо. По думите му от българска страна първата спойка ще стане факт до 1 февруари. Баятович споделя, че българският сектор е по-лек и по-къс от този в Сърбия и показва вяра, че интерконекторът ще докара до благоприятни условия за диверсификация.

Войната в Украйна затрудни доставката на тръбите, откакто държавната компания " Булгартрансгаз " подписа контракта с " Главболгарстой " през май. Според Харалампи Парашкевов комплицираната геополитическа конюнктура е направила " осъществяването на плана и в частност логистиката му рисково, само че не и невероятно ". Той добавя: " Предвид значимостта на плана ние сме мощно стимулирани да го осъществим съгласно най-високите стандарти. Тръбите идват от Индия и са от производител с безупречна интернационална известност и опит. Трудностите при логистиката произтичат от това, че цените в интернационален проект на морския превоз са годни безусловно за няколко часа, т.е. непрестанно се покачват. А и не е загадка, че корабособствениците не изгарят от предпочитание техните кораби да влизат в Черно море ".
Реакциите от България и Сърбия
При сключването си планът бе приветстван от българска и сръбска страна. " Устойчивостта на енергийния бранш е жизненоважна, тъй че би трябвало да подсигуряваме, че сходни планове от общ интерес биват осъществени допустимо най-скоро. По този метод се обезпечават стабилността и диверсификацията на енергийните запаси на целия район. Искам да поздравя екипите от Сърбия и България, както и Европейски Съюз, за започването на този основен план ", разяснява тогавашният министър на енергетиката Александър Николов.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи, че тази спомагателна газова връзка, реализирана с поддръжката на Европейски Съюз, ще значи по-добро качество на живот за жителите, още конкурентност на стопанската система, повече вложения и нови работни места. " Също по този начин този план значи по-конкретни ограничения за по-доброто качество на въздуха и за " зеления " дневен ред, защото ще можем да разтеглим газовата мрежа и да дадем дотации, тъй че хората, които се отопляват с самостоятелни печки, да могат да се причислят към централното отопление ", обобщава Бърнабич.
Реклама Свързани публикации Гюнтер Ферхойген ще оглави новосъздадения Международен съвещателен съвет на " Главболгарстрой " 20 декември 2022, 00:00 Производството на рециклирани строителни материали - съществена цел на реформаторски план на " Главболгарстрой " 5 декември 2022, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР