Гласуването с преференции продължава да се радва на силна популярност

...
Гласуването с преференции продължава да се радва на силна популярност
Коментари Харесай

В Симитли и Челопеч са ползвани най-много преференции

Гласуването с преференции продължава да се радва на мощна известност измежду българските гласоподаватели. Близо половината (44%) от гласоподавателите, взели участие на отминалите локални избори, са отбелязали желан претендент, оповестиха през вчерашния ден от Централната изборна комисия (ЦИК). В същото време обаче едвам 16 от листите са били пренаредени в резултат на преференциален избор.

По данни на комисията най-широко използвана е била преференцията в Симитли (92%) и Челопеч (86%). В Симитли по-голямата част от общинския съвет е на Партията на зелените, а ГЕРБ остана в малцинство. В Челопеч най-добре се показаха „ Атака “ и Национална движение „Симеон Втори".

Почти изцяло подценено е било преференциалното гласоподаване в Хитрино (8%), Черноочене (3%) и Якоруда (4%). Прави усещане, че става въпрос за общини, където доминира етнически стимулираният избор. В Хитрино болшинство имат общинарите от локалната коалиция сред партия ДОСТ, която се отдели от Движение за права и свободи, и Български земеделски народен съюз на някогашния боен министър Николай Ненчев. В Якоруда съвсем изцяло господства придвижването на Ахмед Доган. Същото е ситуацията и в кърджалийското село Черноочене, което след изборите пострада от истински разгром, за който спечелилите от Движение за права и свободи упрекнаха съперниците си от ГЕРБ.

От най-големите градове само гласоподавателите във Варна са употребили преференцията на равнище към националното - 45%. В Пловдив желан претендент е отбелязал всеки трети (36%). Изненадващо в София преференциално са дали своят вот единствено 21 на 100.

АКТИВНОСТ

На втория тур, когато се гласуваше за кметове на общини, кметства и региони, бюлетина са пуснали 1 674 147 души - 42% от имащите право да гласоподават на балотажите. Вотът е привлякъл най-вече гласоподаватели в Белене и Георги Дамяново - 83%. Поразителното в тази ситуация е, че интензивността е била най-ниска в някои от най-големите градове на страната - Пловдив и Варна (по към 29%).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР