Гласуването 2 в 1 за парламент и президент крие огромни

...
Гласуването 2 в 1 за парламент и президент крие огромни
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Революционното обединение на партиите о...

Гласуването " 2 в 1 " за парламент и президент крие големи опасности

За да се осъществя третият мандат, би трябвало да се разцепи групата на Има Такъв Народ

Ръстът в инфлацията и идната здравна рецесия играят против служебния кабинет и президента Радев

- Доц. Стойчев, изненада или логически свършек беше отводът на Има Такъв Народ да внесe състава на кабинета си в Народното събрание?

- Беше ясно, че няма да получат поддръжка, и с цел да не бъдат унижени, като предложат кабинет, за който никой няма да гласоподава, взеха решение да не го вършат. Но същината на въпроса е в това, че рекламираното обединяване за революционна смяна на Демократична България, Има Такъв Народ и ИБГНИ просто не се състоя.

Фундаментални въпроси разделят " ИТН " и " Демократична България " и не мисля, че оттук нататък някой ще храни илюзии за някакъв тип синергия и общо ръководство там. Това е в интерес на Българска социалистическа партия - по този начин се подвига тежестта <210> във всевъзможни бъдещи сметки за кабинет и за работещо болшинство.

В момента, в който се пробваха да слагат условия на Трифонов, той втвърди тона и обърна масата. И в този момент няма на какво да се играе. А кутията на Пандора е отворена за всевъзможни разновидности.

Впрочем поръчките на Слави Трифонов от години са, че желаят да разбият партийната ни система, защото партиите са зло.

Любопитно е дали след политическия гърмеж, който провокираха, Има Такъв Народ ще завоюват електорални дивиденти и дали ще бъдат в основата на идната партийна система, която се построява занапред.

- Обречени ли са вторият и третият мандат, които следва да връчи президентът?

- Втория мандат ГЕРБ най-вероятно ще го върне незабавно - в партията на Борисов нямат интерес в тази обстановка да носят отговорност. Трябва им време в съпротива, най-малко година-две, с цел да натрупат нов заем на доверие.

В момента би било самоизтребление Борисов да се ангажира да прави кабинет. Това ще е единствено мотив да се трансферира отрицателната акция от връзките с Има Такъв Народ към ГЕРБ.

Третия мандат президентът може да даде на Демократична България, на групировката към Манолова или на Българска социалистическа партия.

Оставането на служебното държавно управление, колкото и да го показват като известно, не е добър вид.

Дали Българска социалистическа партия ще може да осъществя трети мандат? Отговорът е по-скоро не. Чисто фигуративно, с цел да се осъществя подобен мандат, би трябвало да се разцепи парламентарната група на Има Такъв Народ, откакто Трифонов и Йорданов се оповестиха твърдо срещу поддръжка на какъвто и било различен кабинет, с изключение на на Има Такъв Народ.

Така че евентуално и третият мандат няма да се осъществя.

- Кой е по-добрият вид - избори две в едно или парламентарни през октомври и президентски през ноември?

- Категорично двете гласувания би трябвало да бъдат разграничени. Имаме доста неприятна процедура на сходно съчетание - най-отчетливо на предходните президентски избори и референдума. На процедура той събра толкоз огромно присъединяване поради изборите, което обаче разреши на Слави Трифонов да гради химерни хипотези, че зад него стоят 3 милиона души. Реално стоят 650 000, както се видя на тези избори. Но

целият план Има Такъв Народ потегли върху илюзията за 3-те милиона, които поддържат Трифонов.

Така че е по-добре гласуването да е разграничено - първо парламентарните, по-късно президентските избори, с цел да сме сигурни, че ще има баланс, и хората, гласуващи за президент, няма да носят багажи от партийното опълчване в границите на парламентарния избор.

Сигурно ще има опити за електорално инженерство, само че резултатът от това мъчно може да бъде плануван. Не е известно и какви публични настроения ще се генерират - има растеж в инфлацията, битовата престъпност, ще се появи мигрантски напън. При шоково нарастване на цени е допустимо усложняване в обществената конюнктура, задават се проблеми и във връзка с епидемията. Всичко това ще повлияе мощно на резултатите от идващите избори.

Засега сме във въртележката, в която ни вкараха, а

президентът абдикира от функционалността да търси разговор и взаимни отстъпки

сред партийните играчи, а по-скоро разрушава мостове.

- Какъв парламент ще изберем? Ще стопи или ще качи гласове Има Такъв Народ?

- Електоралният запас на Има Такъв Народ е не повече от 700 000 гласа, т.е. сега те са доста покрай тавана. Според мен няма да порастват, по-скоро ще губят гласове в няколко направления. Едната е по патриотичното направление, където освен Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, само че и Възраждане на Костадин Костадинов съставляват тип протестна опция. Ще губят гласове и по посока на Демократична България, към които може да се пренасочат хора, които чакат съответни промени и промени. Но държанието на Има Такъв Народ евентуално се харесва на някои гласоподаватели като естравагантно, антисистемно.

Със сигурност Народното събрание ще е доста фрагментиран. Отново на прага на влизане ще са Патриотите и Възраждане, където ще е и групировката на Мая Манолова. При всички положения през есента ще имаме доста по-адекватна изборна интензивност спрямо тази през юли.

Ясно избран победител няма да има. Ако на това се надяват Има Такъв Народ, ще останат разочаровани. Но те очевидно нямат проблем да вършат нови избори.

- Изключено ли е да попаднем в изборна серпантина?

- На процедура без Има Такъв Народ останалите партии не желаят да се въвличат в такава серпантина, тъй като е несериозно, а изтощава и ресурсите им.

Трифонов се оправя без пари, прави акция през малкия екран, до момента в който останалите харчат сериозен запас.

Това не може да продължава до безспир и самият Трифонов ще си даде сметка за това.

Евентуален отлив на гласове при нови избори евентуално ще ги отрезви и ще ги принуди да договарят за коалиция. Ясно е, че скоро няма да има еднопартийно болшинство.

А поддръжка с голи обещания, без подписани задължения никой няма да даде на Трифонов, който очевидно се изживява като избавител или избавител.

- Нормално ли е още да няма разгласен съперник на господин Радев за президентските избори? Той ли ще се окаже огромният печеливш от сегашната патова обстановка?

- Когато имаме корав любимец за президентски избори, нормално той губи. Така стана с Петър Стоянов. През 2016 година се говореше, че и магаре да издигне ГЕРБ, ще завоюва, само че не стана по този начин. Особено поддръжката, оповестена от Трифонов, е мечешка услуга за Радев, тъй като трансферира върху напълно безоблачния му имидж връзки с отрицателните процеси в Народното събрание. Има възможност Радев да загуби изборите. А имената на другите съществени претенденти ще се пазят в загадка до последно, до крайните периоди за регистрация.

Вероятно

от ГЕРБ-СДС няма да повдигнат претендент за президент,

а ще поддържат някой, който не е чисто партийна номинация. Това е много печеливша тактика, прилагана от Българска социалистическа партия. Удачна е и за ГЕРБ, тъй като е още рано да извадят собствен претендент, който да победи Радев. А да изгубят нова президентска борба от него, не е добре за партията.

- В каква рецесия сме сега? Кой е най-сериозният риск?

- В момента партиите са в странна обстановка - все едно осем-девет възрастни в стая, които се суетят към едно буйно дете, откакто са проспали момента, в който е можело да се оправят с палавника.

Просто Има Такъв Народ би трябвало да се приобщят към парламентарната система. Разбиха остарелия модел, само че в случай че имат по-фундаментално наличие и в идващия парламент, ще би трябвало да вземат участие интензивно в построяването на нови партийни съюзи.

На предходните избори 600 000 не разпознаваха риска от подобен вид партии в Народното събрание. Да се надяваме, че най-малко част от трезвомислещите хора ще си вземат поука. Наказаха партиите на статуквото един път, два пъти, само че третия път би трябвало да се замислят дали да дадат глас за партия, чиято единствена цел е да срутва системата, без да построява. А видяхме, че и политиките, и хората, които Има Такъв Народ оферират, не носят нищо ново.

В партията на Трифонов няма капацитет за смяна и развиване, кадрово тотално се изложиха.

- На Демократична България ли тогава е вярата за смяна?

- Коалицията " Демократична България " е жив, работещ план, притежател на съдържателна и смислена еволюционна смяна в модела. Проблемът е, че са елитарна партия и имат таван, който не могат да надскочат. Тия 400 000 гласа, към които клонят сега, са техният най-много на електорална поддръжка. Без съдействие няма по какъв начин да осъществят повече.

Естественият им сътрудник е ГЕРБ и трябваше да не престават да се пробват да реализират промени през болшинството с него. Вместо това те потеглиха да разрушават ГЕРБ. После се пробваха да вземат на абордаж партията на Трифонов и ето до каква степен стигна играта.

Голямото им закононарушение по отношение на дясномислещите хора и демократите в България са прикритите съдружни дейности с Българска социалистическа партия. И това, което ще създадат най-после, е да върнат Българска социалистическа партия на власт и да останат отвън властта.

Визитка

Доц. Стойчо Стойчев е приключил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „ Анализ на политически риск “ в Катедра „ Политология “ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в региона на политическия риск, корупцията, проведената и битовата престъпност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР