Гласоподавателите в източната германска провинция Тюрингия подкрепиха популярния премиер на

...
Гласоподавателите в източната германска провинция Тюрингия подкрепиха популярния премиер на
Коментари Харесай

Страната на пътуванията Тюрингия - разнообразен пейзаж, приказни крепости и дворци и забавления

Гласоподавателите в източната немска провинция Тюрингия поддържаха известния министър председател на региона от крайната левица Линке, само че дадоха подтик и на крайнодясната "Алтернатива за Германия " (АзГ), чийто водач е Бьорн Хьоке. Такива са резултатите от изборите в края на октомври.От 2014 година министър председател на Тюрингия е Бодо Рамелов от някогашната комунистическа партия "Левица ", който ръководи в коалиция с още две леви партии в районния парламент - социалдемократите и "Зелените ". След четвърти избирателен крах през тази година ръководещият в Германия закостенял Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел остава трета политическа мощ.

Свободната страна Тюрингия (на немски: Freistaat Thüringen) или единствено Тюрингия е ситуирана в централната част на Германия и е измежду най-малките от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Столица на федералната провинция е град Ерфурт.

Разнообразен пейзаж, приказно голям брой замъци и дворци, несравнимо архитектурно и културно разнообразие и всевъзможни занимания за свободното време - това е Тюрингия, страната за отмора. Никой не е описал по-добре от Гьоте преимуществата на Тюрингия: "Къде по немските земи могат да се открият толкоз хубави неща на толкоз малко място? " Отговорът е направен от Thüringer Tourismus GmbH.

Ерфурт (Erfurt), Ваймар (Weimar), Айзенах (Eisenach) & Co. - градовете на Тюрингия притеглят със комбинация от история и традиция, просвета и развлечения, модерност и класика. Във Ваймар, културната столица на Европа за 1999 година, надали има място, което да не свидетелства за бурната история на града. От генерации насам паметникът на Гьоте и Шилер пред Германския народен спектакъл и 27-те музея притеглят гости от целия свят. Общо 16 неповторими обекта са включени в листата на международното завещание на ЮНЕСКО. Но и градове като Ерфурт, Йена (Jena), Айзенах, Алтенбург (Altenburg), Майнинген (Meiningen) или Гота (Gotha) имат какво да предложат в областта на културата. Катедралата "Санкт Мариен " (Dom St. Marien) и църквата "Северикирхе " (Severikirche) на катедралния площад, най-дългият изцяло непокътнат затрупан мост в Европа - Кремербрюке (Krämerbrücke), или обичайна галерия на цветята "еga " са единствено част от многото забележителности на Ерфурт. Културата и изкуството в Тюрингия са тясно свързани с делото на известни представители на немския културен и нравствен живот. Музеите, театрите, изложбите и концертните зали пазят спомен за поетите Йохан Волфганг декор Гьоте, Фридрих Шилер, за композитора Йохан Себастиан Бах или за художниците Лукас Кранах и Ото Дикс.

"Вартбург " (Wartburg) е може би най-известната цитадела в Тюрингия и знак на град Айзенах. От 1999 година тя е част от международното завещание на ЮНЕСКО. Наред със международно известната цитадела "Вартбург ", двореца "Фриденщайн " (Friedenstein) в Гота или дорнбургските дворци (Dornburger Schlösser) има още доста други сантиментални дворци и средновековни замъци.

Като място за туризъм № 1 в Германия Тюрингия примамва туристите освен с историческия маршрут Ренщайг (Rennsteig). Общо 16 000 км означени с табелки туристически направления, от тях 13 първокласни, и към 70 висококачествени места за заслон във всички туристически райони на Тюрингия карат ще зарадват всеки фен на туризма.

Но и феновете на колоездачни преходи, скандинавско вървене, геокешинг, планинско колоездене и водни спортове могат да открият доста благоприятни условия. Естествено Тюрингия е и център на зимните спортове, прочут освен на множеството известни професионални спортисти. Свежият зимен въздух, заснежените гори и хълмове, скиорските направления, маркираните писти и опциите за ски втурване трансформират Тюрингия в дребен парадайс на зимните спортове.

След изпълнен с прекарвания ден в градовете на Тюрингия и туристически преход в националния парк Хайних (Hainich) си коства да се отдадете на уелнес, козметични процедури и фитнес. Тюрингия разполага с 19 балнеоложки курорта и това я прави идеално място за уелнес отмора. Множество отлични естествени лечебни средства като солени и серни извори, лечебна тиня, минерали и естествено положителният климат трансформират Тюрингия в идеално място за балнеоложки туризъм. С модерните си рехабилитационни клиники, минерални бани, аквапаркове, уелнес центрове, паркове, туристически и колоездачни направления, концерти в курортните места и доста други благоприятни условия курортите и минералните бани в Тюрингия дават отговор изцяло на желанията на хората, търсещи отмора и релаксация. Наред с класическите курортни и лечебни способи има голям брой благоприятни условия за уелнес.

Свободната страна Тюрингия е единадесета по величина, с повърхност от 16 172 кв. км и дванадесета по население с към 2 235 000 души. Гъстотата на популацията е 138 души/кв. километър.

По-големи градове са Ерфурт (205 000), Йена (105 000), Гера (99 000), Ваймар (65 000), Гота (45 000), Нордхаузен (44 000), Айзенах (42 200) и Зул (38 000).

Най-характерната географска специфичност на Тюрингия е Тюрингската гора (Thüringer Wald), планински масив в югозападната част на провинцията. На северозапад, провинцията включва и дребна част от планината Харц. Източната част на Тюрингия е най-вече равнинна. През нея от юг на север тече река Заале.

Най-високата точка в провинцията е връх Гросер Берберг (Großer Beerberg) с височина 983 метра.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР