Гласоподавателите в Истанбул отново са призовани на избори за кмет

...
Гласоподавателите в Истанбул отново са призовани на избори за кмет
Коментари Харесай

Ще загуби ли отново Ердоган в Истанбул?

Гласоподавателите в Истанбул още веднъж са призовани на избори за кмет през днешния ден, 23 юни, откакто вотът през март беше анулиран поради подозрения за хипотетични нередности. Гласуването към този момент стартира, а резултатът ще бъде доста определящ за политическите трендове при режима на Ердоган.
Местните избори в Турция на 31 март демонстрираха, че Партията на справедливостта и развиването на Реджеп Ердоган остава най-популярната като цяло, само че тя претърпя шоково проваляне в Истанбул и загуби и столицата Анкара. За първи път от 25 години насам нито Истанбул, нито Анкара са под контрола на Партията на справедливостта и развиването или на нейните прародители.
Успехът на основния опозиционен претендент Екрем Имамоглу обаче беше къс в Истанбул, откакто изборната комисия на Турция почете претенциите на Партията на справедливостта, че има машинация и насрочи наново гласоподаване на 23 юни. Комисията не анулира изборите за градски съвет, които се организираха редом с кметските и където болшинството от местата отидоха при партията на Ердоган.
Бинали Йълдъръм, някогашен министър председател на Ердоган и на Партията на справедливостта, загуби с към 13 000 гласа от Имамоглу от Републиканската национална партия през март. След две седмици многократни преброявания, Партията на справедливостта подаде молба през април до Върховния изборен съвет с искане да анулира гласуването, като твърди, че в изборните секции имало необятно публикувана корупция и операции. Има и изказвания, че някои от ръководителите и членовете на комисиите за изборни комисии не са държавни чиновници, както изисква турското законодателство, и че нямат нужното обучение.
Критиците на ръководещата партия настояват, че Партията на справедливостта оказва напън върху изборните управляващи да разгласят повторното гласоподаване в Истанбул, тъй като това е икономическата мощ на Турция, дом на 15 милиона души и жизненоважна за политическата машина на ръководещите.
" Общината изразходва милиарди щатски долари за публични поръчки и услуги, което слага Партията на справедливостта и развиването в директен контакт с гласоподавателите. Накратко, това е бензинът, с който работи машината на партията, " сподели Берк Есен, помощник по интернационалните връзки в университета Билкент в Анкара
Абдула Гюлер, народен представител от Партията на справедливостта в Истанбул, отхвърли изказванията. " Ако партията ни огледа такава обстановка, тя би направила същото (в други огромни градове като Анкара и Анталия). Защо не го направихме? Защото имаше открита корупция в Истанбул, " сподели той пред Агенция Франс Прес.
Преди гласуването през март лицето и гласът на Ердоган бяха на всички места. Той организира 102 митинга за 50 дни в 59 провинции в страната, макар че самият той не е претендент. Първоначално се оказа, че ще продължи този метод за повторното осъществяване на изборите в Истанбул, като в. " Хюриет " написа, че ще организира 39 манифестации в 39 региона на града. Но това не се случи. В сряда вестникът заяви че Ердоган ще държи речи единствено в четири области. Гюлер сподели, че това е обикновено за избори в един град: " Като цяло ще имаме огромен протест в Истанбул преди изборите, с цел да изпратим обръщение до цяла Турция. Но има единствено избори в Истанбул, а не в цяла Турция. "
Но други, като Есен, имат вяра, че Ердоган заобикаля огромно наличие, тъй че да не бъде лицето на провалянето, което наподобява доста евентуално съгласно изследванията на публичното мнение. " Той не желае да се бори доста, тъй като той е поляризираща фигура и те се пробват да изработят помирителна тактика ", сподели Есен. Но в този момент, добави Есен, " Ердоган е последният инструмент, оставен на тяхно разположение. "
Гласуването към момента остава извънредно значимо за Ердоган - да резервира репутацията си на непобедима политическа мощ, както и да подсигурява, че раздялите в партията са добре скрити.
Айше Аята, професор в Анкарския механически университет за Близкия изток, сподели, че в случай че Имамогулу завоюва, това ще провокира " забележителен безпорядък " в Партията на справедливостта, а членовете ѝ в действителност осъзнават, че партията може да загуби. Но успеха на партията ще бъде посрещната с съмнение от критиците на Ердоган и в Турция, и в чужбина, където решението изборите да бъдат повторени към този момент беше подложено на критика мощно. " Целият либерален свят ще изгуби в допълнение религия в процеса и в Турция ", съобщи Аята.
Нарастващото съмнение в Запада ще увеличи загрижеността на вложителите във връзка с траекторията на Турция, чиято стопанска система беше наранена от напрежението със Съединени американски щати предишното лято. Турската лира загуби близо 30% от цената си по отношение на щатския $ през 2018 година.
" Това е губеща обстановка. Ако той завоюва, това единствено ще забави загубата на гласове сега. Но в случай че загуби за повторно, това ще бъде гибелен удар за режима и партията му ", счита Есен
Депутатът Гюлер отхвърля да има някакъв риск за Ердоган или за партията. " Партията ни продължава да има поддръжката на обществеността, " сподели той, като уточни, че тя управлява 760 от 1389 провинциални управляващи в Турция.
Но двуцифрената инфлация и възходящата безработица удариха репутацията на Ердоган във връзка с икономическото ръководство. Анализаторите предизвестяват, че той се сблъсква със обстановка " загуба-загуба " в неделя: неловко второ проваляне или победа, която опозицията ще претендира, че открадната от техните ръце.
Повторното гласоподаване също вбеси гласоподавателите, като ги принуди да идат до изборните секции за осми път единствено за пет години. Спорът може да изясни относителната тишина на Ердоган, без да се повтаря последната предизборна акция, когато той направи 102 изяви единствено за 50 дни. Миналия уикенд той отхвърли гласуването в Истанбул като " единствено смяна в витрината ", защото Партията на справедливостта и развиването към този момент ръководи съвсем две трети от кварталите на града.
Партията на Ердоган се пробва да простре ръката си далеко, призовавайки консервативните гласоподаватели, които се въздържаха да гласоподават през март. Тя също по този начин се опита да завоюва кюрдите, които са милиони в Истанбул и са ядосани от нарушаването на правата им през последните години. Този месец Йълдирим пътува до един от главните кюрдски градове в Диарбекир и произнесе думата " Кюрдистан " - табу в Турция. Дори има признаци на разговор с затворения водач на кюрдските бунтовници Абдулах Йоджалан, който е прекарал 20 години в съвсем цялостна изолираност на затворен остров. Тази седмица Йоджалан съумя да направи изказване, призовавайки прокюрдската Народна демократическа партия да остане неутрална на изборите в Истанбул, макар поддръжката за опозицията .
Анализатори настояват, че Ердоган, който е спечелил всички избори от 2002 година насам, в никакъв случай не би трябвало да бъде изключван. Но втора загуба в Истанбул би подкопала неговия облик на непобедимост и евентуално би окуражила противници като някогашния министър председател Ахмет Давутоглу, за който се счита, че се пробва да сътвори нова партия.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР